Kabinet denkt nu ook aan concentratie van coronazorg: speciale ziekenhuizen voor corona

DEN HAAG – De coronapandemie blijft niet beperkt tot de huidige vier virusgolven. Er komen er meer. Een volgende besmettingsgolf, de vijfde, veroorzaakt door de omikron-variant van het coronavirus, is al in ontwikkeling. In heel Europa… Experts verwachten dat deze corona-mutant de huidige, hard bevochten lichte daling in besmettingscijfers zal omzetten naar een mogelijk weer forse stijging van de infecties en het letterlijk overvuld raken van de ziekenhuizen. 

Het vertrekkende kabinet Rutte III houdt er zelfs rekening mee dat corona ook volgend jaar rond deze tijd zal spelen en tot beperkende maatregelen zal leiden. “Ook in de volgende winter kunnen we een coronagolf hebben”, waarschuwde demissionair minister voor Volksgezondheid, Hugo de Jonge, die naar verluidt waarschijnlijk niet deze post houdt in een volgende regering.

Corona-concentratie

Er wordt nu zelfs aan gedacht om een nadrukkelijke suggestie van de IC-chef van het VU medisch centrum in Amsterdam, intensivist prof. dr. Armand Girbes, gestalte geven. Hij stelde recent voor in een  interview met onder meer deze gezondheidswebsite meerovermedisch.nl om te komen tot speciale ziekenhuizen of ziekenhuisvleugels voor coronapatiënten. Ook het kabinet denkt nu aan concentratie van coronazorg, omdat de huidige situatie teveel ten koste gaat van de reguliere zorg, die voortdurend ten gunste van corona moet ‘afschalen’. “Concentratie kan daarin mogelijk een oplossing bieden”, zei De Jonge.

Het demissionaire kabinet  gebruikte dinsdagavond de corona-persconferentie vooral om Nederland voor te bereiden op een lange aanwezigheid van het coronavirus. Premier Rutte zei dat het Outbreak Management Team (OMT), dat de regering adviseert over het infectiebeleid, op korte termijn meer inzicht zal verschaffen in wat de Omikron-variant voor Nederland gaat betekenen. Coronaminister De Jonge schetste de toekomst aldus: “Corona blíjft onder ons. We zullen ermee moeten leren leven, hoe moeilijk dat ook is. Want we zitten nu bijna twee jaar met elkaar opgescheept, het virus en wij, en het blíjft ons maar in z’n greep houden.” Onmiddellijk riepen tientallen mensen om het hardst op het internet dat zij ‘niet meer meedoen’. Zij houden zich afzijdig van alle oproepen om zich aan de regels te houden en laten zich ook niet (meer) vaccineren, laat staan ‘boosteren’.

Delta-golf

Minister De Jonge schetste de huidige daling in besmettingen tot vandaag: een kleine 13.000 (12.852); dat waren er een week geleden zo’n vijfduizend meer. Ook het dagelijks aantal ziekenhuisopnamen daalde: van ruim 300 per dag, vorige week, naar 280 in de afgelopen dagen. “Daarmee ligt de piek van deze Delta-golf achter ons. Het wachten is op verdere dalingen, want de druk op de zorg is nog altijd veel en veel te hoog. Maar hoe de toekomst er daarna uitziet, dat is niet zeker. Want net nu we de Delta-variant onder de duim beginnen te krijgen, komt Omikron op.”

Op 19 november werd deze nieuwe mutatie van corona voor het eerst in Nederland aangetroffen. Nu maakt hij al ongeveer één procent van alle nieuwe coronabesmettingen uit. De Jonge: “En uit ervaringen in andere landen weten we inmiddels dat dat percentage snel zal gaan klimmen.We weten nog niet hoe ziekmakend deze variant is, maar wat we inmiddels wel weten is genoeg om ons zorgen te maken.”

Onmiddellijk riepen tientallen mensen om het hardst op het internet dat zij ‘niet meer meedoen’. Zij houden zich afzijdig van alle oproepen om zich aan de regels te houden en laten zich ook niet (meer) vaccineren, laat staan ‘boosteren’.

Hugo de Jonge en de gebarentolk tijdens de persconferentie dinsdag.