Minister Slob: Veel onderwijspersoneel zit momenteel al thuis, is ziek
DEN HAAG – Alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland gaan met ingang van morgen, maandag, dicht. Het kabinet heeft hiertoe besloten. Ook gaan de horecasector (alle eet- en drinkgelegenheden) en alle (amateur)sportclubs dicht, met directe ingang – per vandaag. Deze voor Nederland zeer uitzonderlijke maatregelen gelden voorlopig tot 6 april. Dit alles om het coronavirus in te dammen.
De ministers Bruno Bruins (Medische zorg) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) meldden dit alles in een toelichting op de besluitvorming, waartoe de Federatie Medisch Specialisten het hele weekeinde al met klem heeft aangedrongen.
Vitale beroepen
Onderwijs-minister Slob zei dat in de voorbije dagen duidelijk is geworden dat veel schoolbesturen er niet in slagen om hun scholen ook fysiek open te houden. ,,Onder andere vanwege het feit dat veel onderwijspersoneel thuis zit, ziek is. De lessen zijn daardoor ook niet goed meer te organiseren.” Alleen voor kinderen van ouders met voor de samenleving ‘vitale beroepen’, blijft opvang en les op school mogelijk. ,,Deze leerlingen kunnen naar de plek gaan waar zij anders ook altijd heen gaan”, zei Slob. Tot de vitale beroepen rekent het kabinet onder meer mensen die in de zorg werken, bij de politie en de brandweer. En, zie ook deze lijst van cruciale beroepsgroepen.
Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de kinderopvang werken, en die niet ziek zijn, kunnen naar hun werk, zei de minister. ,,We hebben ze hard nodig. Ook om de kinderen van de ouders in vitale beroepen verder te begeleiden. Maar ook om het onderwijs te organiseren voor kinderen die thuis komen te zitten. We gaan hoge prioriteit stellen aan de eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.” Zij zullen daarover nadere informatie krijgen.
Snackbar
Rond half zes vanmiddag ging in álle cafe’s in Nederland de bel voor de laatste ronde. En rond die tijd deden ook alle snackbarhouders hun laatste frites, frikadellen en burgers in het frituurvet. Klokslag 18.00 uur sloten zij noodgedwongen de deuren en zullen drie weken lang geen inkomsten hebben. Hoewel… sommige snackbarhouders hebben al laten weten zichzelf tijdelijk om te vormen tot ‘afhaalpunt’, waarbij de klanten niet langer in de zaak komen maar hun bestelling buiten krijgen aangereikt. Een snackbareigenaar zei: ‘Dan val ik niet onder horeca, maar onder detailhandel.”
Horeca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aldus gereageerd op de nieuwe corona-besluiten van het kabinet: ,,Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen, de vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen.” De omzet nam al met 50 procent af, en zal 0% bedragen tijdens de drie weken van sluiting.
,,Om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotel-restaurant-café-fastservice als aanverwant bedrijf, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid.” Koninklijke Horeca Nederland claimt minimaal 5,1 miljard euro voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. Bovendien dringt zij aan op zo spoedig mogelijk ,,duidelijkheid ten aanzien van bijvoorbeeld (on)mogelijkheden van maaltijd afhalen en bezorgen.” Minister Bruins heeft inmiddels laten weten dat afhalen niet is togestaan maar maaltijd aan huis bezorgen wel.
Minister Bruins: ‘Nederland… Nederlanders, let een beetje op elkaar.’
Minister Bruins (Medische zorg) greep de rechtstreeks via tv en internet uitgezonden persconferentie aan om mensen erop te attenderen dat zij anderhalve meter afstand tot elkaar aanhouden om de ander niet te besmetten. De minister vroeg ook een beetje rekening met elkaar te houden, en op elkaar te letten, in deze periode van crisis.

Andere maatregelen zijn:
- Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.