ALMERE – Steeds meer jongeren hebben steeds minder zin in een dagelijks ontbijt. Ze hebben er geen trek in, of gunnen zich gewoon geen tijd voor dergelijke ochtendrituelen. Bovendien eten ze erg weinig fruit.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Jij en je gezondheid 2018/2019’ van de GGD in de provincie Flevoland.
De peiling onder leerlingen uit klas 1 en 3 van het VMBO en klas 2 en 4 van de HAVO/VWO gaat weliswaar uit van de situatie in Nederlands jongste provincie, maar er is geen enkele reden waarom de conclusies van deze enquête over gezondheid, leefstijl en welzijn ook niet van toepassing zouden kunnen zijn op het landelijke ontbijt- en fruitgedrag van jongeren.
Ruim achtduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben de digitale vragenlijst ingevuld. Daarom zijn de uitkomsten landelijk van belang.
Het ontbijt blijkt – in Flevoland – steeds vaker te worden overgeslagen. In 2016 schoof nog 81 procent van de jongeren ’s morgens vroeg regelmatig aan de ontbijttafel aan, hoewel dat waarschijnlijk ook regelmatig staand of achter de laptop gebeurde. In 2019 was ‘het ontbijt’ nog in trek bij 74 procent van de leerlingen.
Vijf procent van de jongeren (12- tot 16-jarigen) heeft weleens lachgas gebruikt.
Het drinken van bron- of leidingwater stijgt daarentegen: 73 procent van de jongeren drinkt dagelijks water. Om te voorkomen dat jongeren teveel onnodige suikers binnen krijgen, wordt vanuit het educatieve project ‘de Gezonde School’ aanbevolen om water te drinken op school, in plaats van gezoete dranken. ,,Water drinken draagt bij aan gezonde jongeren”, zegt de GGD Flevoland. Toch worden er naast water ook nog veel gezoete dranken gedronken: 32 procent van de jongeren aan dagelijks gezoete dranken te drinken.
Drie van de tien jongeren (29 procent) eet dagelijks fruit, 42 procent lepelt elke dag groente naar binnen. Zes procent worstelt met eetproblemen. Elf procent heeft een verhoogd risico op dergelijke problemen.
Vijf procent van de (Flevolandse) jongeren van 12- tot 16-jarigen geeft aan weleens lachgas te hebben gebruikt. Landelijk ligt dit percentage op 8 procent. Vijftien procent van de jongeren heeft een matig tot hoog risico op depressieve klachten of angststoornissen.
Bijna één op de tien jongeren zegt weleens te hebben gerookt (9 procent). In de afgelopen drie maanden zou 2 procent minimaal wekelijks gerookt in Flevoland. Een kwart van de jongeren heeft een kwart alcohol gedronken in de afgelopen drie maanden. Van de jongeren geeft 4 procent aan weleens vijf drankjes of meer per drinkgelegenheid te hebben gehad (binge drinken) in de afgelopen drie maanden.
In Flevoland heeft 4 procent weleens cannabis gebruikt. Tien procent van de jongeren van 15 jaar en ouder lurkt weleens aan de waterpijp.
Van de jongeren sport 39 procent minstens zeven uur per week. De meeste jongeren in die provincie sporten wekelijks bij een sportvereniging (67 procent). Twee op de tien jongeren in Flevoland hebben overgewicht, 16 procent heeft matig overgewicht en 4 procent heeft ernstig overgewicht.
Tachtig procent poetst minstens twee keer per dag zijn of haar tanden. Bijna iedereen bezoekt minstens één keer per jaar een tandarts (97%). Een kalm ontbijtje vinden veel jongeren maar niets.