In 2019 tekende zich al een zorgwekkende toename af van het aantal geslachtsziekten
AMSTERDAM – Acht procent van de jongeren in Nederland wilde zich tijdens de coronacrisis laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar heeft dit uiteindelijk niet gedaan. Voor 47 procent (van die acht procent) had dit te maken met corona. Dat stellen de Rutgers Stichting (kenniscentrum voor seksualiteit) en Soa/Aids Nederland, op basis van een gezamenlijk onderzoek.
Zo’n 31 procent van hen dacht dat hulpverleners het in coronatijd te druk hadden, 11 procent bleek bevreesd een coronabesmetting op te lopen tijdens een bezoek aan de soa-poli, en 15 procent liet de test lopen, omdat de soa-poli dicht was of er geen plek was. Voor 43 procent (van die groep van 8 procent) is het er gewoon niet van gekomen een soa-test te laten uitvoeren. Een derde (33 procent) wilde niet dat ouders of huisgenoten er achter zouden komen.
Chlamydia
Nog onlangs, op 25 juni, meldde het RIVM dat er in 2019 meer soa’s zijn gevonden bij mensen die zich bij een Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSG of soapoli) of huisarts hebben laten testen. Het aantal mensen dat zich liet testen nam over het afgelopen jaar ook iets toe. Syfilis en gonorroe werden vaker gevonden bij de CSG’s (17 procent en 11 procent meer), chlamydia vaker bij de huisarts (7 procent meer). Chlamydia is nog steeds de meest voorkomende soa onder heteroseksuelen. Het aantal hiv-infecties neemt net als vorige jaren af bij CSG’s. Het afgelopen jaar zijn 1.430 syfilisdiagnoses gesteld, in bijna alle gevallen bij mannen die seks hebben met mannen.
Anticonceptie
De Rutgers Stichting meldt tevens dat een aanzienlijk aantal jonge vrouwen in Nederland zichzelf in de afgelopen maanden de benodigde anticonceptie onthouden. Niet alle vrouwen die tijdens de coronacrisis nieuwe of andere anticonceptie nodig hadden, gingen voor een anticonceptieconsult naar de huisarts, GGD of het ziekenhuis. Dat stellen de Rutgers Stichting (kenniscentrum voor seksualiteit) en Soa/aids Nederland, op basis van een gezamenlijk onderzoek.
Voor 9 procent van de vrouwen van 16 tot 20 jaar was dat om corona-gerelateerde redenen. Uit hun antwoorden in de peiling blijkt dat 5 procent van hen ‘de zorg niet tot last wilde zijn’, één procent was bang om tijdens een bezoek aan arts, ziekenhuis of GGD het coronavirus op te lopen. Van deze negen procent kon 41 procent wel goed terecht bij de huisarts, bij 42 procent is het er niet van gekomen om (nieuwe) anticonceptie te regelen. Er zijn vrijwel geen ongewenste zwangerschappen gerapporteerd tijdens corona.Foto: Pixabay