RIVM-directeur: Er is gewoon integer gekeken naar:  waaraan wil je op welk moment voldoen om te gaan boosteren?

DEN HAAG – RIVM-directeur Jaap van Dissel vindt niet dat Nederland te laat heeft besloten tot ‘boosteren’ om de afnemende effectiviteit van toegediende coronavaccins weer op te vijzelen. Hij zei dat zaterdagavond tijdens een ingelaste persconferentie van het demissionaire kabinet Rutte III. Daar was hij gevraagd voor de wetenschappelijke onderbouwing van het dramatische besluit om Nederland opnieuw ‘op slot’ te gooien vanwege de kennelijk snel oprukkende coronavariant omikron.

De Nederlandse boostercampagne is laat op gang gekomen, vergeleken met andere landen in Europa. Te laat, volgens sommigen. Dat is het kabinet en ook het RIVM op nogal wat kritiek komen te staan. Een ‘boosterprik’  is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Omikron breekt echter door de bescherming van bestaande vaccins heen. De entstoffen herkennen dit micro-organisme niet (goed), omdat het virus – aldus Van Dissel – een andere jas heeft aangetrokken. Door de snelle verspreiding van de Omikron-variant lopen mogelijk veel mensen nu het risico alsnog geïnfecteerd te raken met het omikronvirus en ziek te worden, of erger.

Grenzen

Volgens Van Dissel bleken de vaccins in de afgelopen zomermaanden nog volop bescherming te geven. Op een vraag van een journaliste tijdens de ingelaste persconferentie zei Van Dissel: “Als u zegt: heeft de hele Nederlandse wetenschappelijke familie van Nederland daar een inschattingsfout gemaakt? Dat kán… Maar ‘we’ hebben, dat is vooral ook de Gezondheidsraad, in de zomermaanden gezegd: de effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopnamen is momenteel nog heel erg hoog… ja, ga je dan boosteren, waarvoor doe je dat dan? We hebben toen grenzen afgesproken voor de mate van daling, en dat we dan snel zouden handelen. Maar, ik kan u vertellen: die grenzen hebben we nog niet eens bereikt. Ja, is dat dan een fout? Ik weet het niet. Er is gewoon integer gekeken naar:  waaraan wil je op welk moment voldoen om te gaan boosteren? Maar dat moment heeft zich niet voorgedaan. Er is iets anders gebeurd: er is een ander virus opgekomen.” Daarom is het boosteren nu versneld, omdat Omikron wellicht de eerste besmettingsgolf in Nederland kan overtreffen, aldus Van Dissel.

Afnemend draagvlak

Hoewel premier Rutte ook zei te zien dat er in de Nederlandse samenleving sprake is van een afnemend draagvlak voor de coronamaatregelen – “Dat draagvlak is niet heel groot, dat weten we”, – zei hij ook ‘er absoluut van overtuigd’ te zijn dat mensen uiteindelijk meegaan in de nu afgekondigde extra maatregelen. “Nederland begrijpt dat dit nu nodig is, men vindt het verschrikkelijk, zoals ik het ook verschrikkelijk vind… maar snap het absoluut.”

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/harde-lockdown-dreigt-nu-5e-virusgolf-onvermijdelijk-lijkt/

 Beeld van de ingelaste corona-persconferentie: v.l.n.r: minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), demissionair premier Mark Rutte, de gebarentolk, en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: Rijksoverheid.nl