ROME – LAATSTE NIEUWS – Italië lijkt het coronavirus niet meer in de hand te kunnen houden. Premier Giuseppe Conte heeft daarom zojuist het hele land op slot gegooid. Deze ongekende maatregelen gaan morgen, dinsdag in. Dat betekent over minder dan een half uur van nu. Alle circa 60 miljoen Italianen is gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en elke vorm van samenkomst of samenscholing uit de weg te gaan.

Enkele dagen geleden werd dezelfde maatregel genomen voor Noord-Italië. Nu geldt de strikte quarantaine voor het hele land. Er is een verbod op openbare bijeenkomsten ingesteld. Premier Giuseppe Conte zei in een tv-uitzending, die in het hele land intens werd bekeken, dat de maatregelen zijn bedoeld om de meest kwetsbare leden van de samenleving te beschermen. Hij doelt daarmee op zieken en ouderen.

Het sterftecijfer door het coronavirus is vandaag in Italië met 97 toegenomen tot 463 gestegen. Het virus komt nu in alle twintig Italiaanse regio’s voor. Conte sprak van een belangrijke groei in infecties en sterfgevallen. Het land is na China het zwaarst getroffen land in de wereld. De aanvankelijk ingestelde groene en oranje zones in het land, waarbinnen meer of  bewegingsvrijheid werd toegestaan zijn komen te vervallen. Italië is één grote gevarenzone geworden.

Alle sportwedstrijden, zowel professionele sporten als amateursportbeoefening, zijn stilgelegd. Theaters en bioscopen zijn dicht, universiteiten en scholen eveneens. Het gehele openbare leven in het land is stilgelegd, de mensen zijn binnengesloten. Voorlopig geldt als einddatum 3 april.