Italiaanse premier Giuseppe Conte: Gezondheidszorg dreigt door het virus onder de voet te worden gelopen.

ROME – Italië is in nauwelijks twee weken tijd het corona-epicentrum voor Europa geworden, zoals de Chinese provincie Hubei dat onlangs  was (en nog is) voor China zelf, ook al lijkt de epidemie daar over het hoogtepunt heen.

Precies veertien dagen geleden werden in Noord-Italië de eerste drie besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Nu zijn er zeker 107 doden en ruim drieduizend (3.089) vastgestelde corona-infecties. Een drama voor Italië en een immense bedreiging voor de rest van Europa. De meeste doden vielen in de regio Lombardije rond Milaan en in noordelijke gebieden nabij Bologna en Venetië.

Scholen

Vanaf vandaag zullen álle Italiaanse scholen en universiteiten tot zeker 15 maart gesloten zijn. Dat heeft de Italiaanse minister van onderwijs, Lucia Azzolina, bekend gemaakt. In het door de epidemie zwaar getroffen Noord-Italïe (Lombardije, Veneto, en Emilia-Romanga) waren de scholen al enige tijd dicht. Nu volgen de onderwijsinstellingen in de rest van het land. Azzolina zei te hopen dat studenten weer – zo snel als mogelijk is – hun lessen kunnen hervatten.

De regering van premier Giuseppe Conte probeert uit alle macht het coronavirus in de tang te krijgen, maar heeft de zaak nog lang niet onder controle. Hij zei te vrezen dat de gezondheidszorg in zijn land door het virus onder de voet gelopen dreigt te worden. Ook alle prof- en amateur-sportevenementen zijn opgeschort tot 3 april, dat wil zeggen: wedstrijden vinden weliswaar plaats, maar zonder publiek.

19 regio’s

De meeste van de nu al meer dan drieduizend infecties zijn in het noorden van Italië vastgesteld, maar ook in 19 van de 20 regio’s van Italië zijn besmettingen vastgesteld. Het virus waaiert uit over het land. Volgens sommige virologen moet eerst de situatie in Italië onder controle komen om als ‘bron voor de rest van Europa’ op te drogen.

Nederland telde gisteren (woensdag 4 maart) 38 vastgestelde besmettingen. De meeste daarvan hebben een directe connectie met Noord-Italië. Wereldwijd gaat het aantal besmettingen (95.125) nu rap richting honderdduizend, er zijn al 3.254 sterfgevallen. Ruim 51.000 mensen zijn het coronavirus weer te boven gekomen.