Italiaanse gezondheidsdiensten zoeken naarstig naar ‘PATIËNT NUL’ (bij wie de epidemie begon)
MILAAN – Het gaat ongekend hard met het oplopen van het aantal corona-infecties in Italië. Nadat vorige week donderdag bij drie personen het virus was vastgesteld, gaat het inmiddels om 229 besmettingen en 23 ernstig zieken. Er zijn zeker zes doden.
Vooralsnog geldt nu voor elf gemeenten in de noordelijke regio’s Lombardije, Veneto en Piemonte een ‘lock-down’. In Lombardije zijn de meeste infecties: 110, aldus zondag gouverneur Attilio Fontana. Alle openbare bijeenkomsten in Lombardije zijn afgelast. In Veneto zijn 21 bevestigde infecties. Ook in de regio’s Emilia-Romagna en Lazio in Noord-Italië heeft het virus een nog onbekend aantal slachtoffers gemaakt.
Hoe de uitbraak in Italië kon gebeuren en bij welke persoon die uiteindelijk is begonnen, is nog onduidelijk. De gezondheidsautoriteiten, met name in de regio Lombardije, zijn op zoek naar ‘patient zero’ (patiënt nul)’. Het vinden van die man of vrouw, en weten waar hij of zij het virus heeft opgelopen, alsook wat de persoonlijke omstandigheden van de patiënt zijn, is belangrijk om te kunnen inschatten hoe in Italië de epidemie zich kan ontwikkelen. De zoektocht is in volle gang…
Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken komt met reisadvies voor Italië.
Europese gezondheidsautoriteiten houden er intussen rekening mee dat het virus vanuit Italië in een flink tempo alle hoeken van Europa zal bereiken. Dus ook Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders, die van plan zijn binnenkort naar Italië te reizen, geadviseerd zich goed te informeren over de snel veranderende situatie daar. Maar vooral zich ervan op de hoogte te stellen of op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan om snel naar een dokter te gaan.
Het voltallige kabinet van de Italiaanse premier Giuseppe Conte kwam gisteren in spoedzitting bijeen en kondigde verregaande maatregelen aan in een poging verdere verspreiding van het virus te stoppen. ,,In gebieden die worden gezien als hotspots, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan”, stelde Conte zaterdag op een inderhaast belegde persconferentie. Ook voor vandaag en/of morgen wordt met extra samenkomsten van de regering rekening gehouden.
‘Lock-down’ voor elf gemeenten, immer levendige stadjes zijn nu veranderd in spookholen…
Ruim 50.000 Italianen in Lombardije, Veneto en Piemonte zijn gesommeerd binnen te blijven. Volgens meldingen uit de betreffende gebieden zijn immer levendige stadjes veranderd in spookholen, waar niets meer gebeurt. Iedereen heeft zich thuis opgesloten. Veel bedrijven zijn dicht. Scholen zullen morgen de poort gesloten houden.

‘Laten we er maar het zwijgen toedoen’, lijkt deze gemaskerde vrouw te denken. ‘Als het virus weg is, zal het weer Carnaval in Venetië zijn…’ Foto: SERGE WOLFGANG/PIXABAY
Het wereldvermaarde Carnaval van Venetië is voor onbepaalde opgeschort, vanwege de grote zorgen over het nieuwe coronavirus. Dat maakte Luca Zaia, regiobestuurder van Veneto, vandaag bekend. Het carnaval, dat elk jaar vele tienduizenden bezoekers en deelnemers trekt, had eigenlijk tot komende dinsdag moeten duren. Volgens Zaia zijn drastische maatregelen als deze onvermijdelijk. ,,En er volgt nog meer”, aldus de politicus van Lega Nord/Liga Veneta. Alle festiviteiten zijn tot zeker 1 maart opgeschort, maar mogelijk duurt het uitstel langer. In Venetië zouden inmiddels twee ouderen met het virus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens Italiaanse nieuwsmedia begon Luca Zaia onmiddellijk met het opzetten van een goed geoliede ‘bestrijdingsmachine met gezondheids- en administratieve onderdelen’, zodra hij vernam dat in zijn regio de eerste infecties een feit waren.
Kerkgangers
De noodmaatregelen blijven volgens premier Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor vele tienduizenden mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Personeel van een aantal grote ondernemingen heeft de opdracht gekregen hun huizen niet te verlaten en zich evenmin in het openbaar te begeven. Veel scholen zijn of gaan dicht, evenals theaters en bioscopen. Sportwedstrijden zijn afgelast. Kerkgangers in deze gebieden bleven zondag massaal weg. Ook is er een melding van de eerste besmetting in de buurt van Milaan.
De corona-toestand om ‘ons’ heen en elders in de wereld…
Wereldwijd zijn er op dit moment 79.718 vastgestelde infecties. Er zijn in alle landen bij elkaar: 2.629 sterfgevallen. De landen om Nederland heen: Duitsland 16 infectiegevallen (0 doden), Italië 155 infecties (6 doden), België 1 infectie (0 doden), Frankrijk 12 infecties (1 dode), Verenigd Koninkrijk 13 infecties (0 doden), Finland 1 infectie (0 doden) en Zweden 1 infectie (0 doden).
In Iran zijn nu 12 doden (waarvan vijf in de provincie Manzaradan) en 47 bevestigde besmettingen. Turkije heeft daarom zijn grens met Iran geblokkeerd en al het vliegverkeer vanuit Iran verboden. Ook Afghanistan en Turkmenistan hebben de grens met Iran dichtgegooid, om dezelfde reden. Iran raakt geïsoleerd.
In Zuid-Korea zijn nu acht doden en 833 besmettingen. 99 van de 102 patiënten van een ziekenhuisafdeling voor psychiatrie in Seoul (Z-K) zijn positief getest voor corona. Israël heeft 200 Zuid-Koreanen in quarantaine gezet op een luchtbasis bij Jeruzalem. Noord-Korea ontkent berichten als zou er sprake zijn van 1, 5 of zeven besmettingsgevallen. Singapore telt 89 infecties, maar 0 doden. Het aantal corona-infecties op het cruiseschip Diamond Princess (in de haven van Yokohama aan de ketting gelegd, sinds begin februari) is gestegen naar 691. Er zijn 3 sterfgevallen aan boord, alle drie tussen 75 en 85 jaar. Japan zelf telt 146 infecties,1 dode, 7 personen die ernstig ziek zijn, en 23 die zijn hersteld.
Het dodental in China is het afgelopen etmaal sterk gestegen: nu 2.592. Er zijn daar ruim 77.345 bevestigde infecties (409 erbij!)en 22.401 mensen zijn genezen verklaard. China telt nu nog 5.365 ‘verdachte’ gevallen. Corona wordt ook veel aangetroffen in gevangenissen in het land. Verklaring hiervoor is dat de gezondheidstoestand van veel gedetineerden verzwakt is, waardoor zij vatbaar zijn voor het virus. Bovendien zitten de gevangenen dicht op elkaar.