LAATSTE NIEUWS 27-8: Ook in Nederland en België zijn herbesmettingen met het corona-herbesmetting vastgesteld. Dat bevestigen respectievelijk de Rotterdamse viroloog prof. Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team (OMT), en de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst. In Nederland gaat het totaal om vier herbesmettingen. Het RIVM bevestigde woensdag 26-8 drie besmettingen, nadat eerder deze week Koopmans had gezegd dat zij van één oudere patiënt met een verzwakt afweersysteem wist. Viroloog Van Ranst (België) spreekt over een patiënte die eerst genezen was verklaard van het coronavirus en drie maanden later opnieuw ziek werd. 'We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest", zei de viroloog vanavond in het tv-programma Terzake. 'Dit geen goed nieuws.' Koopmans wil nu meer weten over hoe lang de immuniteit aanhoudt na een eerste besmetting.

Al eerder – in februari en maart – werden in China en Japan mogelijke herinfecties vastgesteld

HONGKONG – Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong hebben, naar zij menen, bij een aanvankelijk ‘genezen’ coronapatiënt opnieuw deze infectie vastgesteld. Dat zou suggereren dat meer dan eens een besmetting met hetzelfde virus mogelijk is, maar ook dat de immuniteit bij sommige mensen slechts enkele maanden duurt.

Het gaat om een 33-jarige man uit Hongkong, die volgens de wetenschappers met zekerheid voor de tweede keer het SARS-CoV-2 virus (‘corona’) heeft opgelopen. In april raakte de man geïnfecteerd, en onlangs na een reis naar Spanje testte hij opnieuw positief voor het coronavirus. In de tussentijd was hij een paar maanden ‘schoon’. Genetische analyse van het virusmateriaal – zowel uit april als begin augustus – gaf aan dat sprake was van een enigszins andere virusstam – hét bewijs, aldus de onderzoekers ‘dat hier sprake is van een tweede besmetting’.

Toch zeggen de artsen van het University Hospital van de Universiteit van Hongkong niet te verwachten dat herinfecties op grote schaal zullen plaatsvinden. Het zal bij een uitzondering blijven, denken zij. Het ziekenhuis meldde maandag via Twitter dat haar microbiologen het ‘wereldwijd eerste geval van herbesmetting’ uitvoerig hadden gedocumenteerd.

Reisgids

Vrij in het begin van de epidemie, in februari, was al sprake van enkele vermeende herinfecties. Meerovermedisch.nl publiceerde daar toen al over. In China en Japan werden in die maanden ex-coronapatiënten opnieuw getest nadat zij weer ziek waren geworden, meldde persbureau Reuters. Daarbij werd in een aantal gevallen het virus weer vastgesteld. In de Japanse stad Osaka werd een vrouw, die als reisgids bij een touringcarbedrijf werkt, voor de tweede keer getest na al ziek te zijn geweest door het coronavirus. Dat gebeurde ruim nadat haar medische behandeling was afgerond. De uitslag bleek opnieuw ‘positief’.

Deskundigen verklaarden tegenover Reuters dat er verschillende manieren zijn waarop uit het ziekenhuis ontslagen patiënten weer ziek kunnen worden van het virus. Herstellende patiënten bouwen mogelijk niet snel genoeg voldoende antistoffen op om zich weer te kunnen wapenen tegen het virus, in geval van een nieuwe virusaanval. Het virus kan ook sluimerend ‘actief’ blijven en op een zeker moment weer ziekteverschijnselen veroorzaken. Een lid van de Nationale Gezondheidscommissie van China zei echter dat tot dan géén patiënten waren  aangetroffen, die na hun ‘herinfectie’ of opleving van het virus de ziekteverwekker opnieuw hadden kunnen overdragen.

Gezondheidswerkers

In het medische vaktijdschrift Journal of the American Medical Association noemden onderzoekers het ,,waarschijnlijk” dat sommige herstelde patiënten drager blijven van het virus, zelfs nadat zij zijn ontslagen uit het ziekenhuis en daarbij aan de criteria voor medisch ontslag hebben voldaan. Zij concluderen dit nadat bij vier aanvankelijk geïnfecteerde maar weer herstelde gezondheidswerkers bij een herhaalde virustest toch weer actief virus kon worden ontdekt.

Allen Cheng, hoogleraar in de epidemiologie van infectieziekten aan de Monash University in Melbourne, zei desgevraagd tegen persbureau Reuters dat het niet duidelijk was of de patiënten opnieuw waren geïnfecteerd of ‘chronisch’ viruspositief waren gebleven nadat hun symptomen verdwenen. Maar hij zei dat sommige details uit de casus van de Japanse reisgids uit Osaka suggereerden dat de patiënt opnieuw was geïnfecteerd.