Binnenkort start de Stanford Universiteit met een (nog) kleinschalige patiëntenstudie

STANFORD (VS) – Letterlijk een middel uit duizenden dat zelfs resistente Borrelia-bacteriën, de veroorzaker(s) van de ziekte van Lyme, kan doden. Amerikaanse wetenschappers van de Stanford University melden dat zij zo’n middel mogelijk binnen handbereik hebben.

Het zou het nieuws kunnen zijn waar miljoenen Lymepatiënten over de hele wereld al jaren op wachten. En, goede kans dat het dit keer raak is. Want een uitgebreide en al jaren lopende studie door farmaceutisch onderzoekers van deze universiteit leidde recent tot de ontdekking dat het antibioticum azlocilline, toegediend zowel in het laboratorium als bij proefdieren (muizen), de Lyme-veroorzakende bacterie Borrelia burgdorferii doodt. Niet alleen is dit middel hiertoe kort na de besmetting in staat, maar zelfs tot drie weken erna – en mogelijk langer.

Patiëntenstudie

Enkele weken geleden kwam dit potentieel hoopgevende nieuws al naar buiten via het wetenschapstijdschrift Nature. Maar het werd in aandacht goeddeels verdrongen door de immense nieuwsstroom rond de coronacrisis. Weinigen merkten het op. Het is daardoor veel mensen met de ziekte van Lyme ontgaan. Belangrijk is het dat zíj weten dat er mogelijk een adequate behandeling in de maak is voor hun slepende gezondheidsproblemen. Het middel gaat nu vervolgfasen van onderzoek in. Zo bereiden de Stanford-onderzoekers een (nog beperkte) studie met patiënten voor.

Ook de Lyme Vereniging in Amersfoort hoorde het nieuws pas vrij laat, maar is enthousiast over de voorlopige resultaten: ,,Dit is goed nieuws voor mensen die, ondanks een behandeling met traditionele antibiotica, langdurige klachten houden. We vinden het heel belangrijk dat er betere medicijnen komen voor chronische Lyme, en dit is inderdaad veelbelovend”, aldus een woordvoerster van de vereniging. Per jaar krijgen in Nederland tussen 25.000 en 28.000 mensen deze ziekte. Dat is vier keer zoveel als twintig jaar geleden.

Volgens de Stanford-onderzoekers, onder leiding van dr Jayakumar Rajadas, blijkt azlocilline ,,zeer effectief” in het bestrijden van de Lyme veroorzakende bacterie. Het antibioticum kwam zelfs als beste kandidaat-middel uit de bus van enige duizenden stoffen die jarenlang waren gescreend. Dr. Rajadas is hoofd van het Biomaterials and Advanced Drug Delivery Laboratory van de Stanford Universiteit.

Effectief

Bij ongeveer 20 procent van de mensen met lymeziekte werken de huidige antibiotica niet. Aanhoudende symptomen zoals onder andere spierpijn, vermoeidheid en cognitieve stoornissen kunnen jaren aanhouden en soms voor onbepaalde tijd. De studie laat zien dat het medicijn ook effectief kan zijn voor de behandeling van patiënten die zijn geïnfecteerd met medicijn-tolerante bacteriën, die aanhoudende symptomen kunnen veroorzaken.

Gefrustreerd door het gebrek aan behandelmogelijkheden voor patiënten met de ziekte van Lyme met aanhoudende symptomen, begonnen onderzoeker Rajadas en zijn team in 2011 de jacht op een beter medicijn. In 2016 publiceerden ze een studie met 20 chemische middelen, van de ongeveer 4.000, die het meest effectief waren in het doden van de infectie bij muizen. De 20 middelen waren door Amerikaanse waakhond voor geneesmiddelen FDA (Food and Drug Administration) goedgekeurd voor verschillende andere ziekten en aandoeningen.

Rajadas noemt het middel een kansrijk kandidaat-medicijn tegen Lyme Disease, waar hij al zo lang naar op zoek was – ,,Geweldig. Het doet eigenlijk waar wij al zo lang op hopen”, zegt Rajadas in een interview met het tijdschrift van zijn universiteit. ,,Azlocilline verwijdert de infectie zonder veel bijwerkingen. We hopen het opnieuw te gebruiken als een orale behandeling voor de ziekte van Lyme.”

Bron: https://www.nature.com/articles/s41598-020-59600-4