Vereniging tegen de Kwakzalverij vroeg Inspectie actie te ondernemen tegen Corona-oplichters
DEN HAAG – De coronacrisis lijkt een gevaarlijke impuls te geven aan kwakzalverij. Dat blijkt uit een ongemeen felle waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan ‘behandelaars’ die inferieure coronatests aanbieden, met als enige doel om er geld aan te verdienen.
De Inspectie ontraadt burgers met klem in te gaan op hen via allerlei wegen aangeboden alternatieve corona- of Covid-19-tests. ,,Ook voor alternatieve behandelingen tegen besmetting met het coronavirus of tegen de ziekte covid-19 is geen enkel wetenschappelijk bewijs: ze werken niet”, stelt de Inspectie kortweg. Zij roept ‘genezers’ op, die hiervan gebruik maken of zogenaamde corona-therapieën aanbieden, om daar onmiddellijk mee te stoppen. ,,Ook dienen zij geen onjuiste en misleidende uitspraken meer doen over alternatieve testen of behandelingen.”
Aansmeren
De oproep volgt na een verzoek hiertoe van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Die meldde onlangs op zijn website: ,,Nu het coronavirus de wereld overgaat, maken kwakzalvers van de gelegenheid gebruik om extra geld te verdienen door mensen allerlei kruidenmiddelen en therapieën aan te smeren die tegen het virus zouden helpen.”
Kwakzalverij is strikt genomen het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. Ook het gebruik van omstreden of bekritiseerde medische handelingen door bevoegde artsen wordt wel als zodanig beschouwd. Kwakzalverij wordt dikwijls gezien als boerenbedrog en oplichterij. De mensen die kwakzalverij beoefenen, worden kwakzalvers genoemd.
Edelstenen
De IGj erkent verschillende signalen te hebben gekregen over alternatieve testen en behandelingen tegen infecties met het coronavirus en de coronaziekte. Zoals: het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden; homeopathische middelen; het alternatief ‘testen’ van bloed, speeksel of urine; het meten van trillingen, golven of energiebanen. ,,Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op. Cliënten worden ten onrechte ongerust, of juist ten onrechte gerustgesteld. Dat laatste levert gevaar op als mensen zich dan niet meer aan de richtlijnen houden over handen wassen, in de elleboogholte hoesten/niezen en 1,5 meter afstand houden.”
De inspectie wijst er op dat uitsluitend coronatests die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, betrouwbaar zijn. ,,Behandelingen en medicijnen om van besmetting met het coronavirus te genezen, zijn er helaas nog niet.” Ze kunnen dan ook nog niet aangeboden worden, vindt de Inspectie.
Geen gêne
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de Inspectie gevraagd actie te ondernemen tegen een homeopaat uit Oegstgeest. In het maandblad van de vereniging stelt zij: ,,Klassiek homeopaat Martin de Munck kent geen gêne en grijpt alles aan om zijn homeopathische profylaxe (hp)-geloof te kunnen prediken. Het rondwarende corona-virus heeft ook De Munck bereikt, en in navolging verschillende andere homeopaten die met hun hp-geloof het coronavirus denken te kunnen aanpakken. Er zijn inmiddels Kamervragen hierover gesteld, met het dringende verzoek: inspectie IGJ pak die homeopaten aan.”
