Ziekenhuis VieCuri (Venlo en Venray) spreekt van ‘enorme toestroom’ van coronapatiënten.
AMSTERDAM – De inhaalzorg in een gestaag toenemend aantal ziekenhuizen in Nederland komt steeds verder druk. Operaties en behandelingen die eerder waren uitgesteld vanwege eerdere coronagolven, en die op het punt stonden te worden ingelopen, dreigen nu opnieuw in de vertraging te komen door een snel oplopend aantal nieuwe coronapatiënten.
Op dit moment van de vierde coronagolf (zaterdag 30-10) liggen er 1.042 coronapatiënten in de ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds begin juni van dit jaar. Dat waren er donderdag nog net iets meer dan 940. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het RIVM meldt zaterdag 16:00 uur achtduizend nieuwe infecties (op een na… 7.999) in het afgelopen etmaal.
IJsbrand Schouten, bestuursvoorzitter ziekenhuis VieCuri: Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk.
Het ziekenhuis VieCuri, met vestigingen in Venlo en Venray, heeft aangekondigd vanaf komende maandag 1 november de gewone zorg deels afschalen én de inhaalzorg stop te zetten. Dat doet vanaf die dag ook het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Alle niet-spoedeisende zorg, zoals nogal wat afgesproken (maar weer geannuleerde) operaties, gaan daar voor de duur van voorlopig twee weken niet door. In de vestiging in Zwijndrecht staat het operatieprogramma evenwel nog niet onder druk.
Ook uit Weert (St. Jans Gasthuis, SJG) en Zwolle (Isala-klinieken) komen meldingen van afschaling van zorg onder druk van corona. SJG doet dat nog op kleine schaal; voor mensen die na een operatie nog een nachtje extra in de gaten moeten worden gehouden. Verpleegkundigen die dat gewoonlijk doen zijn nu nodig in de coronazorg. Zwolle heeft te maken met een extra toevloed van coronapatiënten afkomstig uit Staphorst en Zwartewaterland, waar sprake is van een lagere vaccinatiegraad. Ook in Zuid-Holland trappen ziekenhuizen inmiddels op de rem van de inhaalzorg- en reguliere zorg vanwege corona.
Toestroom
VieCuri in Venlo spreekt van een ‘enorme toestroom’ van coronapatiënten. ,,Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk”, zegt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten in een verklaring. Zo’n tachtig procent van de inloopzorg was overigens al gerealiseerd, stelt Schouten.
We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers.
Maar nu de toevloed van coronapatiënten zich weer in ijltempo voltrekt maakt het ziekenhuis zich bezorgd over het personeel. ,,We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden. We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten.”
Afspraken
De afspraken op de poli’s van VieCuri gaan vooralsnog gewoon door. ,,En uiteraard blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg aan patiënten met kanker overeind”, zegt IJsbrand Schouten. Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen. Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd. Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip.
In steeds meer ziekenhuizen worden inhaaloperaties uitgesteld onder druk van de vierde coronagolf. Beeld Ahmad Ardity/Pixabay