LAATSTE NIEUWS - 2 november 16:00 uur - Het lijkt er steeds meer op dat het gewillige oor van veel Nederlanders om mee te werken aan de bestrijding van het coronavirus een daling heeft ingezet in de tweede infectiegolf. Het aantal gemelde coronabesmettingen is van zondag op maandag opnieuw verder gedaald: er waren 8.306 meldingen van positieve coronatests. Van zaterdag op zondag ging het nog om 8.736, zo blijkt uit de jongste registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vlak voor het weekeinde stond het aantal besmettingen nog op ruim elfduizend.

Het gewillige oor van veel Nederlanders om mee te werken aan de bestrijding van het coronavirus lijkt nu voorzichtig tot een daling te leiden

BILTHOVEN/DEN HAAG – Dit zijn dagen die er om spannen: Nederland lijkt weer een klein beetje de greep terug te krijgen op de wekenlange toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen.

Maar of dat ook echt zo is, of we de weg naar omlaag zijn ingeslagen, en wat daarvan dan op korte termijn de gevolgen zullen zijn, is volstrekt ongewis.

Nu, al twee etmalen achtereen, liggen de infectiecijfers een fractie lager: zondagmorgen meldde het RIVM 8.740 nieuwe infecties, dat is welgeteld 1.079 meldingen minder dan de dag ervoor. Kort voor het afgelopen weekeinde beleefden de coronatellingen nog een dramatisch dieptepunt met een dagcijfer van 11.127 infecties.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen tussen zaterdagmorgen en zondagmorgen 237 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis terecht; een dag eerder waren dat er 314. Op dit moment liggen bijna 2.500 Nederlanders in het ziekenhuis, van wie 583 op afdelingen voor Intensieve Zorg. Ook stierven tussen zaterdag en zondag 39 personen, het etmaal ervoor: 51. Maar gemiddeld over de afgelopen week: 56 sterfgevallen per dag. Afgelopen week stierven 329 coronapatiënten de week ervoor 185.

Gespannen

Inmiddels klinken geluiden dat het kabinet toch tot een verdere insnoering van het openbare leven zou willen komen. Anders gezegd, de regering zou mogelijke komende dinsdag willen aankondigen dat zij de gedeeltelijke lockdown wil uitbreiden. Zo zou er worden gedacht aan het voor zeker twee weken sluiten van theaters, bioscopen en bibliotheken. Ook de drukte op straat zou verder naar omlaag moeten: groepjes van vier zou worden gehalveerd naar twee. Ook zouden er maatregelen komen ter beteugeling van het reizen tijdens de feestdagen.

Dat het tot een verdere aanscherping van de lockdown lijkt te komen, is overigens niet verwonderlijk maar wel demotiverend. Ook al lijken de infecties wat terug te lopen, de druk op de ziekenhuizen is onverminderd hoog. Bovendien gaan steeds meer ons omringende landen komende week over tot een nieuwe lockdown, zoals Engeland, Oostenrijk en Griekenland.

Elders…

Premier Mitsotakis van Griekenland maakte afgelopen vrijdag bekend dat vanaf komende dinsdag horecazaken, musea, bioscopen en andere openbare gebouwen in zwaar getroffen gebieden voor zeker vier weken moeten sluiten. Ook komt er een avondklok voor het hele land: van middernacht tot 05:00 uur. Ook Engeland gaat voor de tweede keer gaat Engeland op slot. De lockdown treft 56 miljoen inwoners en duurt tot 2 december. Dit alles om het coronavirus onder controle te krijgen en te voorkomen dat artsen onmogelijke keuzes moeten maken tussen patiënten. Oostenrijk gaat eveneens vanaf dinsdag goeddeels op slot. De nieuwe lockdown omvat een spertijd van 20:00-06.00 uur om de virusverspreiding te remmen. Mogelijk, zo is gezegd, kan vanaf begin december een geleidelijke versoepeling van de maatregelen optreden… als het virus onder controle is.