Uitnodiging voor vaccinatie regio’s Amsterdam en Haaglanden dezer dagen op de deurmat

AMSTERDAM – Zeker 712 personen in Nederland zijn tot nu toe  besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Overwegend gaat het om mannen die seks hebben gehad met mannen. Op zes na: vijf vrouwen en een kind. In Nederland heeft de uitbraak van apenpokken niet tot ziekenhuisopnamen geleid.

Monkeypox (apenpokken) wordt overgedragen door intensief lichamelijk contact, bijvoorbeeld in huiselijke kring, bij zorgverlening of bij seksueel contact.

Remmen

Daarom start aanstaande maandag 25 juli in de regio’s Amsterdam en Haaglanden de vaccinatie tegen deze langzaam om zich heen grijpende besmetting. Mensen met de grootste kans op een besmetting van het virus, behorend tot de ‘hoogrisicogroepen’, worden uitgenodigd voor een vaccinatie; dat zijn mannen die seks hebben met mannen die wisselende contacten hebben. Het gaat hierbij om circa 32.000 te vaccineren personen, die voor het grootste deel twee doses krijgen aangeboden met een vaccinatie-interval van vier weken. Dat heeft minister Kuipers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. “Vaccinatie is hard nodig om de verspreiding van het virus in Nederland af te remmen.”

Ook Soa Aids Nederland is blij dat inenting tegen monkeypox nu begint en hoopt dat de andere GGD-regio’s ook snel kunnen volgen en mannen in de rest van het land ook snel hun uitnodiging voor een vaccinatie zullen krijgen.

Alert blijven

“Hoe sneller de vaccinatie wordt uitgerold over het hele land, hoe effectiever we zijn om de uitbraak van het virus in te dammen. Maar vaccinatie alleen is niet genoeg. De al bestaande adviezen blijven net zo belangrijk”, vindt Soa Aids Nederland.

Het is noodzakelijk om alert te blijven op klachten en dan zo snel mogelijk een huisarts te raadplegen. Bij een vermoeden van en bij besmetting is thuis blijven de enige manier om te voorkomen dat het virus aan anderen wordt overgedragen. Mensen met wie contact is geweest moeten gewaarschuwd worden. In het algemeen verloopt de ziekte niet ernstig, alhoewel een besmetting soms
wel
veel pijn en ongemak geeft.

Het RIVM zal binnenkort een landelijk callcenter inrichten voor alle vragen over de vaccinatie tegen monkeypox. Nu al is informatie over het virus en de vaccinatie te vinden bij Soa Aids Nederland, op mantotman.

In Europa zijn er ruim 200 ziekenhuisopnamen en is er 1 persoon met apenpokken opgenomen op de IC. Wereldwijd gaat het om ruim 15.000 infecties.