De bevolking van Christmas Island is boos dat hun eiland aangewezen is als ‘corona-kolonie’

LONDEN – Gedwongen quarantaine lijkt onvermijdelijk om wereldwijd het bedreigende ‘Wuhan Coronavirus’ onder controle te krijgen. In Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten worden op dit moment locaties in gereedheid gebracht waar mensen – die enige tijd in de Chinese stad Wuhan zijn geweest en dezer dagen terugkeren – verplicht moeten blijven. Totdat duidelijk is dat het eventuele coronavirus, zo zij daar al mee in contact zijn geweest, geen vat op hen krijgt.

Australië is verregaande isolatiemaatregelen aan het voorbereiden voor mogelijk corona-geïnfecteerde burgers. Volgens zowel de BBC als De Telegraaf is een ‘bounty-eiland’ aangewezen waar landgenoten, die nu nog in China zijn, naartoe worden overgevlogen. Het Christmas Island, waar de gedwongen isolatie plaatsvindt, ligt op zo’n 2000 kilometer van het vasteland van Australië. Premier Scott Morrison kondigde aan „kwetsbare Australiërs” naar het eiland te evacueren. De lokale bevolking van het eiland, 1400 mensen waarvan velen een Chinese achtergrond hebben, is woedend dat hun woongebied als nieuwe ‘leprakolonie’ is aangewezen, zonder dat overleg met het lokale bestuur hierover zou hebben plaatsgevonden.

Militair onderkomen

Honderden Britten zouden vandaag, donderdag, worden weggehaald uit het Chinese ‘epicentrum’ van het virus, maar daarbij lijkt nu sprake van vertraging. Zodra de repatriëring een feit is, gaan zij voor twee weken in isolement. De Britse minister van Gezondheid, Matt Hancock, heeft zijn ambtenaren opgedragen de ongeveer tweehonderd terugkerende Britse staatsburgers twee weken lang in quarantaine te plaatsen. Mogelijk zal dat in een Brits militair onderkomen zijn, waar ze de ‘best mogelijke medische zorg’ zullen krijgen. De quarantaine geldt alleen voor mensen die terugkeren uit Wuhan. Britten uit andere delen van China wordt geadviseerd zoveel mogelijk 14 dagen zelf-quarantaine in acht te nemen.

CNN meldt dat in verschillende Amerikaanse staten vliegtuighangars in gereedheid worden gebracht waar mogelijk besmette China-reizigers bij hun terugkeer meteen vanuit het vliegtuig in de vliegstalling kunnen blijven, waar ze twee weken moeten blijven totdat ze geen gezondheidsrisico meer vormen voor de Amerikaanse bevolking.

Intussen raakt ook China steeds meer internationaal afgezonderd. Australië, Japan, de Verenigde Staten en verschillen EU-lidstaten zijn bezig hun burgers terug te halen Er zouden ongeveer twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan zijn. Zodra Groot-Brittannië alle Britten daarvandaan heeft gehaald met British Airways schorst deze vliegtuigmaatschappij tot nader order alle vluchten van en naar China op.

De coffeeshopketen Starbucks zegt de helft van zijn 4300 verkooppunten in China met directe ingang te hebben gesloten, naar het bedrijf stelt ,,om ons personeel tegen het coronavirus te beschermen en overheidsinspanningen te ondersteunen om het coronavirus te beheersen”.