Breien met draden van menselijke huidcellen blijft kwestie van ‘insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden…’

BORDEAUX – Franse wetenschappers zeggen ‘menselijk textiel’ te kunnen maken waarmee ze kunnen breien, weven of haken. Ze hebben garen vervaardigd uit gekweekte menselijke huidcellen en kunnen daarmee een lapje maken, waarmee beschadigde weefsels en/of organen kunnen worden gerepareerd.

Het is nauwelijks te geloven, het lijkt een knus-creatief huiselijk tafereel uit een sciencefictionfilm. Maar de afbeelding boven is een werkelijke foto uit het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist, die een ‘breinaald’ (eigenlijk een holle injectienaald) toont waarop een paar slijmerige breisteken zijn gezet die het begin van een implantaatje vormen. Kwestie van insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden…

Biomateriaal

,,We kunnen hiermee geperforeerde membranen repareren, maar ook aderen, buizen en kleppen herstellen”, zegt ’tissue-engineer’ dr. Nicholas L’Heureux van de Universiteit van Bordeaux’. L’Heureux leidde deze bijzondere studie voor het Franse nationaal instituut voor gezondheids- en medisch onderzoek. ,,Met dit garen is elke textielbenadering mogelijk: breien, vlechten, weven, zelfs haken”, vertelde hij aan New Scientist. De menselijk cellen (daarmee ‘biomateriaal’) zouden mogelijk op een dag synthetische materialen kunnen vervangen die worden gebruikt voor hechtingen en andere huidreparaties. Synthetische draden veroorzaken bij sommige weefselbeschadigde patiënten een overgevoeligheidsreactie met ontstekingen. Biomateriaal vrij zeker niet.

Geïnteresseerde patiënt: Ik teken voor zo’n strakke tweede huid

De onderzoekers publiceerden hun ‘humane brei- en haakwerk’ onlangs eerst in een artikel in het tijdschrift Acta Biomaterialia. Maar ook meldden zij aan Science Alert dat de ‘sci-fi-draden’ kunnen worden gemaakt als een handgeweven trui. Hetgeen op de sociale media meteen tot reacties leidden zoals: ,,I want a skin sweater – Ik wil ook zo’n truitje van menselijke cellen”, en: ‘Ik teken voor zo’n strakke tweede huid;   mijn eigen vel is nogal rimpelig en hobbelig van de chirurgische ingrepen”. 

Weefgetouw

Volgens de publicaties over dit bijzondere biomateriaal snijden de onderzoekers vellen van menselijke huidcellen in lange, garenachtige stroken. Met de garens die zo ontstonden zijn al met succes reparaties uitgevoerd bij beschadigde dieren. Zo hechtte de Franse groep een wond van een rat, die binnen twee weken genas. Ook maakten ze een huidtransplantaat met een speciaal miniatuur weefgetouw om de lekkende slagader van een schaap te repareren.

De ontwikkelingen in Frankrijk, waaraan twee biotechbedrijven meewerken (Biotis in Bordeaux en ook het in Nederland gevestigde Xeltis), doen denken aan de kweek van menselijke cellen op spinrag door de Utrechtse uroloog dr. Pieter Dik van het UMC Utrecht. Hij slaagde erin op spinrag uit zijn kippenhok menselijke cellen in leven te houden, ja ze zelfs te vermeerderen. Ook hij is bezig met het maken van implantaatjes voor weefselherstel.

Zie ook: https://www.newscientist.com/article/2232357-yarn-grown-from-human-skin-cells-could-be-kn