Advies komt nadat is gebleken dat een kwart van alle corona-infecties symptoomloos verloopt.

NEW YORK – Alle Amerikanen gaan mondneus-maskers of gezichtsdoeken dragen. De regering Trump heeft dit besluit vanavond bekend gemaakt aan de ruim 327 miljoen inwoners van de VS. Het gaat om een verzoek om kapjes/maskers op te hebben of sjaals of andere gelaatsbedekkingen te dragen in openbare instellingen. Het is nadrukkelijk geen gedicteerde verplichting. President Trump zei er zelf voor gekozen te hebben het neusmondmasker niet te dragen.

Wereldwijd zijn er op dit moment (zaterdag 4 april, 01:00 uur) 1.094,068 bevestigde corona-infecties. Bijna een kwart daarvan (273.880 besmettingen) is vastgesteld in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de Covid-19 map van de Johns Hopkins University in Baltimore (VS).

Toch lijkt de Amerikaanse president volledig óm te zijn voor de strijd tegen het coronavirus. Dit na berekeningen van vooraanstaande deskundigen (die zijn adviseurs zijn), dat de Verenigde Staten rekening moeten houden met de dood van misschien wel 200.000 inwoners. Dat dramatische beeld schetste onlangs de Amerikaanse immunoloog Dr. Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) in Maryland. In New York City bedraagt op dit moment het corona-sterftecijfer 1584. In andere steden zijn (nog) minder mensen overleden: Michigan (223), Washington (177), New Orleans (148), Illinois (141), Oakloand (136), etc.

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/200-000-amerikanen-kunnen-sterven-door-coronacrisis/

Per ongeluk

De aanbeveling om massaal gezichtsbedekking te dragen volgt na een uitspraak van CDC, the Centers for Disease Control and prevention. Deze overheidsorganisatie is er voor het opsporen, behandelen en voorkomen van (infectie)ziekten. CDC stelt dat mondneus-maskers een middel kunnen zijn om om te voorkomen dat het coronavirus per ongeluk wordt verspreid. Er is sprake van een verschuiving in het advies, eerder vond de CDC dat namelijk niet nodig. In veel (zeg maar: bijna alle) Aziatische landen worden al jaren mondkapjes gedragen, hoofdzakelijk uit hygiënische motieven en omdat mensen anderen niet willen besmetten noch zelf geïnfecteerd willen raken door virussen.

Zonder ziekteverschijnselen

Volgens CDC verloopt mogelijk een kwart van alle corona-infecties symptoomloos. Volgens directeur dr. Robert Redfield van CDC bemoeilijkt dit de inspanningen om de loop van de pandemie te voorspellen en de strategieën om de verspreiding ervan te verminderen. Hij zei dat tegen radiostation NPR National Public Radio. ,,Dit verklaart waarom het virus, ondanks de maatregelen die worden en zijn getroffen, zich blijft verspreiden over het hele land.” Het advies om vanaf nu mondkapjes te dragen heeft hier direct mee te maken. 

Vandaag verschenen berichten in de buitenlandse nieuwsmedia dat Amerikaanse kopers grote bedragen boden aan (Europese) bedrijven die vanuit China partijen mondkapjes naar hun landen wilden vervoeren. Vooral de Franse media klaagden hierover. Op vliegvelden werden Amerikanen gezien met wapperende dollars in hun hand. Kennelijk waren deze Amerikaanse zakenlieden al op de hoogte van het aanstaande advies van de regering Bush, op basis van het CDC-onderzoek.

Ook Duitsland

Het valt nu te verwachten dat ook Nederlanders overgaan tot het dragen van maskers als zij naar openbare instellingen zoals apotheken, ziekenhuizen en supermarkten gaan. De Nederlandse regering en het RIVM, maar zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vinden  mondkapjes voor burgers niet nodig, omdat het effect ervan onbewezen is. Toch zou nu ook in Duitsland het afhoudende advies voor het dragen van mondkapjes of andere gezichtsbedekkingen worden heroverwogen.

Nederland: Mondkapjes geven alleen maar schijnzekerheid

Het officiële RIVM-antwoord op de vraag of het dragen van een mondkapje zin heeft, luidt: ‘In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.’