GRONINGEN/TUBBERGEN – Er zijn momenten dat Jorik Homma uit de huid van zijn benen zou willen stappen. ,,Gewoon die huid uittrekken met een rits… om ruimte te krijgen”, zegt de dertigjarige Overijsselaar. Want zijn – letterlijk gesmolten – vel zit strak, en voelt aan als nauwe kokers rond zijn benen – ,,Het jeukt, het tintelt, het bonkt in mijn bloedvaten, het doet pijn!”
Er is evenwel uitzicht op verbetering. Artsen van de brandwondencentra in Groningen en Beverwijk werken samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan een nieuwe behandeling om littekens van verbrandingsslachtoffers zacht en soepel te maken. Zij hopen dat te bereiken met bewerkt eigen (buik)vet van de patiënt, dat onder de beschadigde huid wordt ingespoten. Dat zou bewegingsvrijheid kunnen bieden aan mensen die door het leven moeten met een keurslijf van strakke littekens.
De Groningse vinding ‘Vet voor een brandend probleem’ is genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs 2019-2020 van ZonMW.
Arts-onderzoeker drs. Linda Vriend (29) van de afdeling plastische chirurgie en medische biologie van het UMCG zegt ,,hoge verwachtingen” te hebben van de in ontwikkeling zijnde nieuwe behandeling. ,,Een ‘huidverzachtende- en versoepelende’ methode, bedoeld voor mensen die door ernstig brandletsel in een ‘te strak huidjasje’ zijn komen te zitten. Of patiënten bij wie sprake is van necrotische fasciitis door een bacterie in de onderste huidlagen, die ook wel de vleesetende bacterie wordt genoemd.”
Jorik (30): Twee alerte automobilisten hebben m’n leven gered
Jorik Homma raakte begin 2016 ernstig verbrand aan beide onderbenen, na een eenzijdig verkeersongeval door plotselinge ijzel. De omstandigheden waaronder dat gebeurde zijn voorgoed met zijn leven vergroeid.
,,Zaterdagmorgen 23 januari, in alle vroegte, in een flauwe bocht bij Bornerbroek”, klinkt het in ‘Tubbigs’ staccato. Jorik kwam van huis en was op weg naar een opruimklus van ‘zijn’ bedrijf, dat licht en geluid voor evenementen verzorgt. ,,De wagen schoot van de weg tegen de betonnen pijler van een brug, en kwam op de kant te liggen – ik kon er niets tegen doen, het gebeurde gewoon.”
Tot overmaat van ramp vatte de auto vlam. Jorik kon gered worden door twee alerte automobilisten. ,,Zij hebben m’n leven gered”, zegt Jorik – hij is de automobilisten eeuwig dankbaar. ,,Ik heb heel erg veel geluk gehad.”
Desondanks liep hij ernstige brandwonden op. Jorik was inmiddels buiten bewustzijn en herinnert zich niets meer van hoe hij in het brandwondencentrum in Groningen terecht kwam; hij zegt die momenten kwijt te zijn. ,,Ik lag daar uiteindelijk tien weken”. Daar ook werd de omvang van de verbranding vastgesteld: 21 procent, ruim een vijfde van zijn lichaam. ,,Daarna heb ik enkele weken moeten revalideren in het Roessingh in Enschede. Gevolgd door het van huis uit continu naar fysiotherapie en huidtherapie moeten gaan. Op zeker moment dacht ik: nu is het genoeg! Nu wil ik dat mijn leven weer gewoon is, verlost van al die therapieën waaraan ik wekelijks vastzat.”
Na alle tumult verlangde Jorik Homma zielsveel naar een weer normaal leven met zijn vrouw en dochtertje van vijftien maanden.
Ik hoop dat de nieuwe methode mij de vrijheid in mijn huid zal teruggeven
Nu ja, één operatie heeft hij er nog wel voor over om zijn beenmotoriek wat soepeler te krijgen. Zijn benen vormen immers de kern van al zijn belemmeringen. Een ingreep die, naar verwachting, volgend voorjaar in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en in het Martini Ziekenhuis te Groningen kan plaatsvinden. Dán hopen de artsen van het UMCG onder meer de financiering rond te hebben voor de eerste patiëntbehandelingen met de nieuwe vinding.
Onderzoeker Linda Vriend hoopt uiteindelijk op de nieuw te ontwikkelen behandelmethode te promoveren. Over de vinding vertelt zij: ,,We nemen huidvet af uit de buik van de patiënt, en bewerken dat. Het vet wordt door een klein gaatje (1,4 millimeter) geperst van een zogenoemde ‘fractionator’, een apparaatje waarin de vetcellen knappen, de olie eruit loopt en er geneeskrachtige bestanddelen overblijven zoals stamcellen, bindweefselcellen (fibroblasten) en groeifactoren; zeg maar componenten om weefselherstel en het terugdringen van littekens te stimuleren.”
Het eigen – maar nu bewerkte – vetweefsel wordt nog tijdens dezelfde ingreep teruggegeven aan de patiënt. Het vet-extract dat de patiënt terugkrijgt heet SVF, ofwel ‘stromale vasculaire fractie’. Volgens Linda Vriend, die ook in nauw contact staat met patiënten van het Brandwondencentrum in Beverwijk en Groningen, komen in principe álle patiënten met littekens, veroorzaakt door brandwonden of ‘necrotische fasciitis’, die een indicatie hebben voor behandeling met eigen lichaamsvet, in aanmerking voor deelname aan de (experimentele) behandeling.
En Jorik Homma? Die hoopt dat de nieuwe methode hem ‘de vrijheid in zijn huid’ zal teruggeven. ,,Mijn werk bestond uit veel staan en over vaak hobbelige festivalterreinen lopen, ook klimmen in allerlei installaties voor licht en geluid. Dat ging dus niet meer. Als ik lang moet staan, dan begint het al snel in mijn benen te bonken. En ook bij het klimmen, zo dat al zou gaan met de strakke benen die ik nu heb, heb ik te veel risico op beschadiging.” Binnen het licht- en geluidsbedrijf was er alle begrip voor zijn situatie, Jorik heeft daar nu ander werk gekregen waarin hij het naar zijn zin heeft.
Waar Jorik Homma het meest naar verlangt? Naar onbekommerd kunnen spelen met zijn dochtertje, dat hem in haar eerste pasjes regelmatig bij de benen pakt en in de huid knijpt… en dat doet pijn. ,,Ongewild veroorzaakt ze er wondjes mee aan mijn benen, die zijn uiterst kwetsbaar. Waar ik dan vervolgens weer een tijdje zoet mee ben, om die wondjes weer dicht te krijgen.”
Jorik Homma raakte ernstig verbrand aan beide benen. (Beeld uit video ‘Vet voor een brandend probleem’).
De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten(verenigingen) en onderzoekers, die het beste projectplan hebben voor de ontwikkeling van een medisch product. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat centraal.
Uit de inzendingen zijn drie projecten genomineerd door een vakkundige jury; het betreft: ‘Dwarslaesie in beweging met hologrammen’, ‘Vet voor een brandend probleem’ en ‘iamYu: Jeugdzorg die gaat over jou!’
Door te stemmen op één van deze drie vindingen (via: www.zonmw.nl/stemnu) kunt u meebepalen wie de winnaar wordt van maximaal 100.000 euro, 75.000 euro of 50.000 euro. Er kan nog tot aanstaande maandag 11 november 2019 (uiterlijk 12:00 uur) gestemd worden.