BILTHOVEN/GENEVE – Terwijl wereldwijd, zoals verwacht, het aantal corona-besmettingen snel voorbij de honderdduizend (101.811) is gekomen, heeft in Nederland het eerste sterfgeval door corona plaatsgevonden. Het gaat om een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard, hij is overleden in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Sinds afgelopen zondagavond lag de hoogbejaarde patiënt in het ziekenhuis met urinewegklachten. Hij meldde zich op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis, kreeg er daarna ernstige luchtwegklachten bij – naar enige later bleek veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Afgelopen dinsdagavond werd de uitslag van de test bekend; die was positief voor corona. De man overleed vandaag aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Waar en van wie hij het virus heeft ‘gekregen’ is onduidelijk.

Bron: RIVM

Het aantal besmettingen is in Nederland verder opgelopen, met 46 naar nu 128. De man van 86 jaar is een van de 44 bijgetelde patiënten sinds donderdag de stand van het aantal corona-infecties op 82 kwam.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn van de 128 vastgestelde besmettingen 101 patiënten in het buitenland besmet geraakt of zijn zij contacten van eerder bevestigde patiënten. Van de nieuwe patiënten zijn 5 personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie.

  • Congres gaat niet door – De verspreiding van het coronavirus in Nederland heeft de Borstkankervereniging Nederland/Oncogen gedwongen het jubileumcongres voor 600 mensen uit te stellen. Het congres stond gepland op zaterdag 21 maart in het UMC Utrecht. BVN wil haar 40-jarig bestaan met iedereen kunnen vieren, ,,maar het coronavirus gooit voor nu helaas roet in het eten”, stelt de vereniging. Mensen die een verminderde weerstand hebben door de behandeling voor borstkanker, zouden mogelijk de 21ste niet kunnen komen. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een coronabesmetting een groter risico zijn dan voor anderen. Daarnaast wil BVN niet het risico lopen dat mensen door een bezoek aan het jubileumcongres ziek worden. Op 21 maart is in de namiddag een livestream te volgen via de website www.borstkanker.nl. Verschillende sprekers vertellen hierin over de huidige stand van zaken en geven een blik op de toekomst op het gebied van borstkanker en erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker.