Huidkanker is de snelst stijgende vorm van kanker in Nederland. In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel en onbeschermde blootstelling aan uv-straling. Voorkomen van zonneschade aan de huid en regelmatige zelfcontrole van de huid zijn dan ook cruciaal, zeggen dermatologen via hun beroepsvereniging, de NVDV.

Huidkankercampagne voor ouderen, jongeren, jonge ouders en pubers – Hoe ziet je huid er echt uit?

UTRECHT – Zelfs nu er al dagenlang veel zon is, zijn we nog maar relatief weinig buiten. De lockdown weerhoudt veel mensen zonuren te maken. Dat kan dit jaar enigszins van invloed zijn op de jaarcijfers voor huidkanker. Toch is de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), de wetenschappelijke vereniging van huidartsen, zojuist de preventieve jaarcampagne gestart. Slogan? ‘Hoe ziet je huid er echt uit’

Het ultieme doel? ,,Waar mogelijk voorkomen dat mensen huidkanker krijgen”, stelt de NVDV. ,,En benadrukken hoe belangrijk vroegtijdige ontdekking is.”

Veranderingen

De campagne (voor zowel ouderen als jongeren, jonge ouders en pubers) richt zich op het beschermen van de huid en het herkennen van veranderingen en klachten van plekjes die mogelijk met huidkanker te maken hebben. De kennis wordt getest middels polls, en handvatten worden geboden om de huid goed te beschermen tegen uv-straling. De huid heeft een groot herstellend vermogen, maar ook dit houdt ergens op. Regelmatige zelfcontrole is dan ook essentieel voor de vroege herkenning van huidkanker. Hiervoor zal op verschillende manieren tips worden gedeeld. Bijvoorbeeld via www.hoezietjehuiderechtuit.nl.

Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dat leidt ertoe dat elk ziekenhuis bijna 900 patiënten per jaar te behandelen krijgen. Dit alleen al legt een grote druk op de Nederlandse gezondheidszorg.

Diagnose

Het aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen en het eind is nog niet in zicht. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt op een moment in zijn of haar leven de diagnose huidkanker en dat cijfer gaat al richting 1 op de 4. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling en verbranding van de huid.

Het Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL) pleitte eind vorig jaar voor een nationaal plan van aanpak van huidkanker. De meeste diagnoses huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, dat bijna nooit uitzaait. Namelijk 48.000 nieuwe diagnoses per jaar. Het plaveiselcarcinoom wordt daarna het meest vastgesteld, met meer dan 12.000 nieuwe patiënten per jaar. De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein. Wel komen deze kankersoorten regelmatig terug waardoor herhaalde behandeling nodig is.Ook op het strand ruimschoots afstand houden… Foto: Pixabay