Nederlandse Brandwonden Stichting: Extreem zomerweer brengt onverwacht gevaar voor verbrandingsletsel bij kinderen

BEVERWIJK – Een kinderglijbaan die de hitte van een grillplaat krijgt. Een metalen buitentafel waar je handen aan vast kunnen smelten. En tegels waar je als volwassene – laat staan als kind met blote voetjes – niet overheen kunt lopen…

De Nederlandse Brandwonden Stichting (NBS) en de drie brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk waarschuwen met klem voor verbrandingsletsel door contact met voorwerpen die gloeiend heet worden onder invloed van de zon. Zij maken zich vooral zorgen over de gevolgen ervan voor kinderen met hun tere huid.

Tekst leest door onder foto

Gloeiend hete tuintegels, iedere volwassene kan zich voorstellen wat er gebeurt als een klein kind daar met blote voetjes overheen loopt. Foto NBS

Extreem

,,Volwassenen hebben vaak niet door dat alledaagse activiteiten tijdens deze extreme temperaturen opeens gevaarlijk kunnen zijn”, zegt Annebeth de Vries, hoofd van het Kinderbrandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. ,,Denk bijvoorbeeld aan een fietszitje of – inderdaad – een glijbaan. Deze objecten kunnen zó warm worden dat ze brandwonden kunnen veroorzaken.”

De zinderende hitte van het moment, die volgens de laatste weersvoorspellingen tot ver in de volgende week duurt, maakt buitenvoorwerpen -en oppervlakten soms kokend heet. Zoals de auto, kunststof gevelplaten, metalen hekken, deurklinken e.d.

Maar ook het water in een tuinslang, die al enige tijd ongebruikt is gebleven, kan snel sterk opwarmen. Recent liep een negen maanden oud jongetje in Noord-Holland tweedegraads brandwonden op toen zijn ouders het babyzwembadje daarmee wilden vullen. ‘Het stilstaande water in de tuinslang, bedoeld voor het badje, was in mum van tijd opgewarmd tot 60 graden. Het jongetje kreeg de hete straal over zich heen’, meldde de Politie Zaanstreek in een bericht op Facebook.

Autostoeltje

Volgens Annebeth de Vries van de Nederlandse Brandwonden Stichting dienen ouders van kleine kinderen alert te zijn op dergelijke onzichtbare gevaren. ,,De tuinslang blijkt ineens een heetwaterslang te zijn geworden. Maar ook het riempje van een simpel autostoeltje kan al gevaarlijk warm worden. En niet te vergeten: het zand in een zandbak of van het strand kunnen huidverbrandend zijn als je er met je blote kindervoetjes doorheen loopt…”

Enkele voorbeelden van onverwachte gevaren, waar kleine kinderen brandwonden door kunnen oplopen. Met het oog op de komende dagen is de dringende oproep aan ouders dan ook: ‘Wees je bewust van deze mogelijke gevaren en laat kinderen niet zomaar op blote voeten lopen’. ,,Ook zien we in het brandwondencentrum verbrandingsletsel bij kindjes die over gras of zand liepen waarin kooltjes van een eerdere barbecue lagen”, vertelt De Vries. ,,Doordat kinderen minder eelt hebben, kan dit soort situaties voor hen veel sneller gevaarlijk zijn dan voor volwassenen.”

Barbecue

Ook wijst de Nederlandse Brandwonden Stichting, zoals elk jaar, op de gevaren tijdens de zomerse barbecue, nu in relatie tot kinderen. ,,Blijven opletten dus! In een andere omgeving dan thuis in de keuken, kennen we de gevaren minder, hebben we minder routine en gebeuren er dus vaker ongelukken. We zien helaas dat dan in een onbewaakt moment een kindje toch met de hete barbecue in contact is gekomen”, aldus de Vries.

Van heet zand naar hete klinkers…. Foto: PIXABAY