U P D A T E - CORONA NADERT NEDERLAND - Het virus is vanavond in Duitsland vastgesteld bij een patiënt uit Erkelenz, Noordrijn-Westfalen. Het dorp ligt vlakbij de Nederlandse grens, op enige tientallen kilometers afstand van Roermond. Een 47-jarige man is ‘positief’ getest, maar zou inmiddels in een kritieke toestand verkeren. Ook enkele van zijn familieleden, naar verluid zijn vrouw en een broer, worden getest op corona. Duitsland telt nu 18 besmettingen.

Het coronavirus is nu in het Nederlands-Duitse grensgebied vastgesteld, patiënt (47) in kritieke toestand

25 februari 2020 (met update 22:30 uur) – Het coronavirus COVID-19 lijkt op steeds meer plekken in de wereld zijn pionnen uit te zetten. Niet alleen is het aantal regio’s in Italië waar mensen besmet zijn verdubbeld tot vier; ook is de ziekteverwekker aangetroffen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol (2 besmettingen), in Zwitserland 1 besmetting en ook in Kroatië en Spanje/Barcelona, allebei één besmetting.

In Italië zijn nu 322 besmettingen vastgesteld. Er zijn 23 ernstig zieken, elf sterfgevallen en één genezen verklaarde persoon. Werden de eerste infecties pas vorige week donderdag ontdekt in Lombardije en Veneto, vandaag is corona ook vastgesteld in Zuid-Sicilië en Toscane. Op de Canarische Eilanden, op het Spaanse Tenerife, is een Italiaanse arts uit Lombardije vandaag positief getest op het coronavirus. Honderden gasten – waaronder dertien Nederlanders – en personeel van het hotel waar de arts verbleef moeten binnenblijven, maar mogen wel vrijelijk in het hotel rondlopen. Spanje telt nu 4 vastgestelde infectie binnen een dag. Frankrijk: 14 besmettingen, Engeland 13, Canada 11 besmettingen.

Aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Korea, nadert het aantal besmettingen de duizend (977). Er zijn daar elf mensen overleden, er liggen zes patiënten kritiek en 22 mensen konden het ziekenhuis verlaten. Het Wereldkampioenschap Tafeltennis, dat eind maart in Zuid-Korea zou plaatsvinden, is uitgesteld naar eind juni. Singapore: 91, Hongkong 85 (2 doden), Thailand 37, Taiwan 31, Maleisië 22, Macau 10.

In het Midden-Oosten is het aantal vastgestelde infecties in Bahrein vandaag gestegen van negen naar 23. Bahrein heeft zojuist aangekondigd álle scholen crèches, peuterspeelzalen, universiteiten en andere opleidingsinstituten voor zeker twee weken te sluiten. Maar het land heeft ook een tijdelijk reisverbod naar Iran ingesteld. Koeweit telt elf besmettingen, Irak 5.

Ondanks de ‘under control’-opmerking van de Amerikaanse president Trump is het aantal bestemmingen in de VS weer gestegen, naar 57.

Naast China (nu 2.666 doden), waar de cijfers op dit moment enigszins lijken af te zwakken, heeft het virus de meeste slachtoffers gemaakt in 1. Zuid-Korea (zie hierboven); 2. Op het cruiseschip Diamond Princess dat nog altijd in quarantaine wordt gehouden in de haven van Yokohama, Japan: 691 infecties, 4 doden, 35 mensen ernstig ziek; 3.  Italië (zie boven) en 4. Iran, met 95 infecties en 15 doden.

Opmerkelijk voorval: de onderminister van Gezondheidszorg van Iran, Iraj Harirchi, werd zelf tijdens een persconferentie over het coronavirus onwel, terwijl naast een collega stond die de media vanaf een katheder toesprak. Hij streek over zijn voorhoofd, merkte dat hij ernstig transpireerde, zette zijn bril af, pakte een zakdoek om ook zijn ogen droog te deppen en begon vervolgens enigszins te wankelen. Zijn collega keek hem bezorgd toe. De onderminister bleek positief voor corona. Ook een aanwezig ander lid van het Iraanse parlement, Mahmoud Sadeghi, blijkt het virus te hebben. Beiden zijn in het ziekenhuis opgenomen. De gevolgen voor de naaste collega en de aanwezige journalisten zijn nog niet bekend. De voormalige burgemeester van Teheran, Bagher Qalibaf, heeft eveneens COVID-19, de coronaziekte.