Mensen die in Nederland op dit moment om het hardst roepen dat alle coronamaatregelen overboord moeten worden gegooid, zijn los van de werkelijkheid.

COMMENTAAR – De corona-versoepelingen in veel Europese landen dreigen in hoog tempo een tweede golf van het SARS-CoV-2-virus naderbij te brengen.

Terwijl het lage aantal infecties in Nederland velen zand in de ogen strooit, zijn het afgelopen weekeinde tientallen stranden in Spanje en Portugal weer gesloten na een vloedgolf van badgasten uit heel Europa. Ook uit Nederland. Die zijn naar warme streken getrokken om in dit gedeeltelijke lockdownjaar toch nog wat zon op te doen. Die behoefte is voorstelbaar.

Spankracht

Echter, waar de vakantiegangers ook komen, overal dienen zich inmiddels nieuwe uitbraken van het virus aan. Dat zegt veel over de spankracht van deze pandemische ziekteverwekker: het grijpt onmiddellijk zijn kans waar veel mensen samenkomen. Overal worden die virusoplevingen gevolgd door maatregelen van veelal lokale overheden om de risicogebieden opnieuw af te sluiten. Zo draaiden ook Lissabon en Porto versoepelingen van coronamaatregelen acuut terug vanwege een flinke toename van het aantal besmettingen.

Om die reden werd eveneens in meerdere regio’s in Spanje het afgelopen weekeinde opnieuw en met onmiddellijke ingang een lockdown ingesteld. Gebieden rond de Catalaanse stad Lerida en een deel van Galicië gingen weer op slot, na kortgeleden te zijn heropend. Zo ook in Israël, waar onder meer in Tel Aviv bars, clubs, restaurants en ook zwembaden zijn afgegrendeld. En dichterbij huis: in sommige delen van Groot-Brittannië gaat het slecht met de virusbestrijding. Ook Leicester ging vorige week weer in lockdown. En deze lijst is nu al niet compleet.

Gretig

De gretigheid van ondernemers en andere belanghebbenden om economieën te heropenen teneinde eindelijk weer eens wat te verdienen, is begrijpelijk. Ook pogingen om zo bedrijven en werkgelegenheid overeind te houden, zijn prijzenswaardig. Maar het zal Europa – en dus ook Nederland – opnieuw in een nieuwe viruscrisis doen storten.

Want het coronavirus is terug! Hoewel, eigenlijk is het geen dag weggeweest uit ons deel van de wereld. En, het is – aangepast en wel – klaar voor de tweede ronde in een slopend gevecht, waarvan het eind nog niet in zicht is. Zodra reisorganisaties met repatriëringsvluchten de eerste vakantiegangers terug hebben gehaald uit nu opnieuw afgesloten gebieden onder de zon, begint in Nederland hoofdstuk-2 van de virusuitbraak van de eeuw. Met weer stijgende cijfers op de IC’s van de ziekenhuizen en overlijdensgetallen die ver boven de huidige 6100 gaan.

Invloed

Mensen die in Nederland op dit moment om het hardst roepen dat tot nóg verdere versoepeling moet worden overgegaan, ja dat zelfs dat alle coronamaatregelen overboord moeten worden gegooid, zijn los van de werkelijkheid. Die realiteit is, dat er op dit moment wereldwijd 540.157 coronadoden zijn en ruim 11,7 miljoen geïnfecteerden… Aldus de Johns Hopkins Universiteit. Bepaald geen reden om optimistisch te zijn en te doen alsof alles in Nederland weer bijna bij het oude is.

Zodra reisorganisaties met repatriëringsvluchten de eerste vakantiegangers terug hebben gehaald uit nu opnieuw afgesloten gebieden onder de zon, begint in Nederland hoofdstuk-2 van de virusuitbraak van de eeuw.