Sinds Tweede Wereldoorlog vond er nooit zo’n vrijheidsbeperking plaats in Nederland

Beschouwing

AMSTERDAM – Vanuit de Nederlandse bevolking wordt de roep om een lockdown almaar groter. Velen geloven, maar zeggen het knarsetandend, dat een lockdown nog de enige mogelijkheid is om de niet aflatende problemen met het telkens oplaaiende coronavirus de baas te worden.

Iedereen wil een terugkeer van de bewegingsvrijheid. Een beperking hiervan is door de naoorlogse generaties in dit land nog nooit eerder op deze schaal meegemaakt.  

Rigoureus

Zo vindt 44 procent van de Amsterdammers dat de komende weken rigoureus álle voorzieningen moeten worden gesloten in hun stad, die niet onmiddellijk van belang zijn voor de eerste levensbehoeften: cafés en restaurants, musea en theaters, niet-essentiële winkels, sportclubs en scholen. Dat meldt Het Parool vandaag. De krant liet een peiling uitvoeren onder de bevolking van de hoofdstad door het onderzoeksbureau Kantar.

Vooral 65-plussers in de hoofdstad vinden, aldus de peiling, dat er actie moet worden ondernomen: 63 procent is voorstander van een volledige lockdown. Opvallend is, aldus de krant, het hoge aantal voorstanders van een volledige lockdown in het stadsdeel Zuidoost (64 procent). Dit deel van de stad is in de voorbije maanden fors geraakt door het coronavirus.

Ook van de jongeren (18-24 jaar), van wie vaak wordt aangenomen dat ze geen strenge maatregelen willen, is 43 procent voor een volledige lockdown, signaleert Het Parool. Alleen in de leeftijdsgroep 25 tot 34 is minder animo voor deze maatregel: 36 procent.

Hooguit 500

Het Red Team, een groep onafhankelijke deskundigen die het kabinet vrijblijvend adviseert, wil dat het aantal van 10.000 virus-geïnfecteerden zo snel mogelijk met doelgerichte maatregelen wordt teruggebracht naar hooguit 500 per dag. De groep vindt dat het dagcijfer van ‘tienduizend’ een directe aanleiding had moeten zijn voor het kabinet om onmiddellijk tot een korte lockdown van een maand te besluiten. Elke dag die nu wordt gewacht zal een onvermijdelijke lockdown alleen maar langer maken, met meer sociale en economische schade – vreest het Red Team.

Het nadenken over een oplossing zegt, hoe dan ook, veel over de betrokkenheid van de Nederlanders met deze epidemie. Een herhaalde uitbraak, die iedereen raakt en waar, zonder uitzondering, iedereen schoon genoeg van heeft. Velen zeggen te hopen dat de problemen voorbij zijn vóór de Kerstdagen. Opdat iedereen gewoon met de familie aan tafel het kerstmaal kan gebruiken. Daar hebben mensen veel voor over…

Beklemmend

Alleen staan de standpunten soms beklemmend ver uiteen: voorstanders van hardere maatregelen, zoals een nieuwe lockdown, staan lijnrecht tegenover mensen die absoluut niet van meer overheidsingrijpen willen weten, ja die soms zelfs het bestaan van een virus en/of een epidemie ontkennen. Veel middenstanders vrezen hun ondergang door een nieuwe afsluiting. Er wordt gescholden op de sociale media, en digitaal vingers tegen elkaar opgestoken. In Breda werd een teststraat van de GGD vernield, medewerkers werden uitgescholden.

Tegenstanders van de Coronawet bestoken op dit moment de politiek, in het bijzonder de Eerste Kamer, met e-mails waarin senatoren soms worden vergeleken met het nazi-regime. Komende week stemt de eerste Kamer over de wet. Bovendien zijn er groeperingen die protesten tegen een nieuwe lockdown zullen aangrijpen om destabilisering van de Nederlandse samenleving uit te lokken en aan te moedigen.

Groot gevaar

Hoe dan ook: het virus doet de standpunten verharden in Nederland. En daarin schuilt een groot gevaar voor de onderlinge saamhorigheid, en opnieuw: een bedreiging van de vrijheid en de welvaart.

In Milaan heeft de tweede lockdown, die gisteren door de gouverneur werd afgekondigd, inmiddels geleid tot hevige rellen met de politie en de ordediensten. Politieagenten werden aangevallen en soms door een woedende menigte belaagd, politievoertuigen werden vernield. Volgens ooggetuigen hangt er in sommige delen van Milaan een oorlogssfeer.

En in de nacht van zaterdag op zondag vielen onbekenden een gebouw van het Robert Koch Instituut in Berlijn met brandbommen aan. De schade viel mee, omdat een bewaker tijdig het beginnende vuur wist te doven. Maar toch… Net als het Nederlandse RIVM kampt dit ‘Duitse RIVM’ met toenemende agressie, omdat ook ‘Robert Koch’ de boodschapper is van het slechte coronanieuws.


ENGIN AKYURT/PIXABAY