Iedereen holt vandaag – bijna verblind van opluchting – achter het nieuws over het vaccin aan…
COMMENTAAR – Zonder dat er al een wetenschappelijke publicatie beschikbaar is, en ook zónder dat belangrijke basale gegevens uit het onderzoek zijn onthuld, heeft het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer vanmiddag bekend gemaakt dat het door haar gemaakte coronavaccin ‘voor zeker 90 procent’ werkzaam is tegen het SARS-CoV2-virus.
Dat is een zelfverzekerde uitspraak.
Boze bewoner
Dat is ook waarop iedereen al maanden wacht, niet in de laatste plaats de vertrekkende boze bewoner van het Witte Huis die al steeds riep dat een vaccin aanstaande was. Hij lijkt gelijk te hebben gehad, er lijkt nu grond te zijn geweest voor zijn woorden. Het is ook waarnaar iedereen verlangde: een goed werkend en veilig vaccin tegen één van de grootste gezondheidsplagen van de laatste eeuw – Met nu al 1,2 miljoen doden en zeker 50 miljoen geïnfecteerden (10 miljoen in de VS), om nog maar niet te spreken van het aantal mensen dat blijvende (long)schade zal oplopen.
En dat is nu precies wat geneesmiddelenfabrikant Pfizer in handen zegt te hebben. Een goed werkzame entstof, de eerste tegen de vermaledijde coronabesmetting, die zij heeft ontwikkeld samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech.
We willen wèg van het abnormale, terug naar het normale. Met een vaccin zou dat kunnen.
Daarom is dit onverwachte nieuws als een bom ingeslagen. Daarom ook holt iedereen – bijna verblind van opluchting – achter dit bericht aan. Omdat iedereen weer terug wil naar normale tijden, zonder lockdowns en mondkapjes, zonder infectiegevaar en longdrama’s, zonder volle ziekenhuizen en zonder alle regels en onwennige voorschriften om toch vooral maar niet besmet te raken.
We willen wèg van het abnormale, terug naar het normale. Weer gewoon kunnen leven, het verlangen daarnaar is immens. Met een vaccin zou dat mogelijk kunnen.
Historisch
Daar hielpen de woorden van Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen dus wél bij. Zij sprak vanmiddag van een ‘historisch moment’ en noemde het van haar bedrijf ‘een prestatie van ongekend formaat’ om binnen een jaar een entstof te ontwikkelen tegen een virus waar de ganse wereld al bijna een jaar gebukt onder gaat. Pfizer-bestuursvoorzitter Albert Bourla sprak zelfs van een doorbraak’. Grote woorden.
De twee ontwikkelaars van het kandidaat-vaccin maakten hun nieuws exclusief bekend via The New York Times. Het effect daarvan was niet alleen vooraf berekend, maar bleef dan ook niet uit: alle televisiejournaals op aarde openden met dit nieuws, wereldwijd schoten de aandelenbeurzen omhoog; de Europese beurzen al aan begin van de middag na het positieve nieuws over het eerste coronavaccin. De Amsterdamse AEX-index noteerde tussentijds meer dan 4 procent hoger. En, misschien wel het belangrijkste voor de vaccinontwikkelaar: het nam meteen de kop van het peloton in de wereldwijde vaccinrace.
Vaccinontwikkelaar neemt meteen de kop van het peloton in de wereldwijde vaccinrace.
En ook president Trump zag zijn gelijk weerspiegeld in het bericht van de NYT. Had’ie het niet gezegd? Voor het einde van dit jaar, twenty-twenty, zijn er voldoende doses vaccin om ‘millions of people’ (vooralsnog 10 tot 20 miljoen mensen) in te enten. Hij had het voorspeld. Echt, heus, hij…! Pfizer verwacht volgend jaar 1,3 miljard vaccins te produceren. Ook Nederland heeft 7,3 miljoen van deze vaccins besteld.
Gunstig voorteken
Maar vragen zijn er volop, want bepaald niet alle antwoorden werden al prijs gegeven. Zoals: op basis van hoeveel testpersonen de studie werd uitgevoerd. Of er bijwerkingen waren, en zo ja welke? Wat de uitspraak betekent dat er ‘geen noemenswaardige veiligheidsproblemen’ waren? Hoe lang de werkzaamheid van het vaccin aanhoudt – maanden of een (paar) jaar -, en hoe dikwijls er gevaccineerd moet worden om een zo groot mogelijke bescherming te bieden aan een gevaccineerde. Maar ook, hoe lang het duurt voordat dit vaccin kan worden toegelaten tot de wereldwijde geneesmiddelenmarkt. Want dat kan nog een hele procedure worden, of komt er een versnelling?
Die antwoorden komen ongetwijfeld binnen afzienbare tijd.
Want ook daar lijkt Pfizer zelfverzekerd genoeg voor te zijn. Een medicijnonderneming zal niet snel de veelbelovende uitspraak ‘ruim 90 procent effectief’ aandurven als het niet 100 procent zeker is van zijn zaak. Zeker nu! Ik verwacht dit keer geen grootspraak, en dat is een gunstig voorteken. Immers, niet of niet geheel waar maken wat je belooft met een levensreddend vaccin in een crisistijd als deze, zou zonder meer de ondergang van een medicijnbedrijf betekenen. En dat risico neemt Pfizer niet.
We kunnen dus gerust zijn: het vaccin is er!