Virologen vinden het, gezien de snel stijgende infectiecijfers, te vroeg voor versoepelingen
DEN HAAG – De kansen nemen zienderogen af dat op korte termijn corona-versoepelingen worden doorgevoerd. Gedachten in het kabinet om sommige coronamaatregelen te verzachten, zoals de avondklok stopzetten en horeca-terrassen weer openstellen, lijken te worden teruggenomen.
Het kabinet komt dit weekeinde opnieuw bijeen in het Catshuis in Den Haag voor corona-overleg, samen met leden van het adviserende Outbreak Management Team (OMT). Maar de verwachtingen dat de samenleving voorzichtig weer kan worden opengesteld zijn afnemend laag, want de infectiecijfers zijn opnieuw hoog. Het RIVM meldde vrijdag 7.425 nieuwe infecties, het hoogste dagcijfer in weken. Er liggen nu 2.041 coronazieken in ziekenhuizen, van wie totaal 579 op IC-afdelingen.
Onverstandig
Virologen zeggen een versoepelingsbeleid op dit moment niet verstandig te vinden, gezien de actuele staat van de epidemie waarin de derde golf nu echt ‘aan land’ is gekomen. Marion Koopmans, viroloog van het Erasmus MC in Rotterdam en lid van het OMT, zei vanavond tegen de NOS dat versoepelingen nu eigenlijk te vroeg komen. ,,Ik zie dat de besmettingsniveaus nog heel hoog zijn, en zelfs aan het toenemen zijn, en dat dat het begin van de derde golf is waardoor we ons heel weinig ruimte kunnen permitteren.”
Tekst leest door onder foto

Viroloog Marion Koopmans …Derde golf lijkt begonnen… Beeld: Erasmus MC
Sigrid Kaag (minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zei vandaag nog op het Binnenhof – eigenlijk in haar nieuwe rol van D66-leider, sprekend tegen haar kiezers – dat wat haar betreft de avondklok ,,er heel snel af mag”. Maar, het is maar de vraag of dat er ook van gaat komen. Kaag signaleerde dat er iets moet gebeuren, ,,omdat bij veel mensen de rek eruit is…”
Slag om arm
Eerder op vrijdag liet het kabinet zich – met enige slagen om de arm – uit over de iets verdere termijn. Er wordt gedacht aan een herstart ‘onder voorwaarden’ van sportwedstrijden, congressen, concerten en festivals alweer onder druk. Dat alles vanaf 1 juli. Het kabinet heeft alvast financiële ondersteuning toegezegd aan de noodlijdende cultuursector, mochten evenementen noodgedwongen weer moeten worden afgeblazen.
Overigens heeft de Belgische regering in het vooruitzicht gestelde versoepelingen weer ingetrokken. En ook in Duitsland en Frankrijk is sprake van opnieuw stijgende cijfers waardoor een steeds groter deel van 2021 in het teken staat van het pandemische virus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nadert het aantal Europese doden het miljoen. Donderdag meldde de WHO dat momenteel elke week circa 20.000 mensen in de Europese regio sterven door het coronavirus.