Op dit moment blijkt één op de 250 Nederlanders besmet met het coronavirus, in juli was dat nog één op de tienduizend.
DEN HAAG – Het aantal ziekenhuisopnamen in Nederland is op dit moment weer fors aan het oplopen. Dat beeld schetste premier Rutte begin vrijdagavond tijdens opnieuw een ingelaste persconferentie over het coronavirus, dat voor de tweede keer binnen ruim een half jaar aan een opmars is begonnen.
,,Het coronavirus is aan een comeback bezig”, zei Rutte. ,,En dat gaat zo snel dat ook het Outbreak Management Team deze week adviseerde om in te grijpen.”
Tempo
In Amsterdam en Rotterdam zijn inmiddels de speciale corona-afdelingen in de ziekenhuizen weer opengesteld. Vandaag werd bekend dat tussen gistermorgen 10:00 uur en vanmorgen 10.00 uur bijna tweeduizend nieuwe corona-infecties werden vastgesteld. Rutte: ,,Bijna 2.000; als we dit tempo niet kunnen stoppen, hebben we eind volgende week een verdubbeling tot 4.000 per dag en over drie weken zo’n 10.000 corona-gevallen per dag.”
Op dit moment blijkt één op de 250 Nederlandse besmet met het coronavirus; in juli was dat nog één op de tienzuiend. De stijging van de aantallen infecties heeft nu alweer gevolgen voor de ziekenhuizen en de verpleeghuizen. Ook daar neemt het aantal besmettingen opnieuw toe.
Krachtsinspanning
Ook het zogeheten R- of reproductiegetal is weer aan het stijgen. Premier Rutte: ,,Met een R onder de 1, zoals we dat eind juni hadden, wordt het virus teruggedrongen. Maar nu staat het inmiddels op 1,4. Dat betekent dat het aantal dagelijkse besmettingen in iets meer dan een week tijd is verdubbeld. En dan gaat het snel. Je hoeft geen wiskundige of viroloog te zijn om te weten dat dit onvermijdelijk gaat doorwerken in de ziekenhuizen. Dat kunnen en mogen we de zorg, en vooral de mensen in de zorg, niet opnieuw aandoen. Niet nóg een keer dezelfde bovenmenselijke krachtsinspanning als dit voorjaar. Niet nóg een keer dezelfde crisis in de verpleeghuizen. Niet nóg een keer elke dag grote aantallen overledenen. Alsjeblieft niet…!’
Ver-van-mijn-bed
Echter: ,,Voor veel mensen is, sinds begin van de zomer, het coronavirus een ver-van-mijn-bedshow aan het worden. Dat zien we allemaal om ons hen gebeuren. Helaas. De anderhalve meter afstand wordt moeilijker. Tig keer per dag je handen wassen wordt moeilijker. Thuis blijven bij klachten blijkt voor veel mensen lastiger. En ook op de werkvloer en in de kantoren wordt het al snel weer voller. Iedereen snakt naar contact met familie, vrienden en collega’s. Ze willen elkaar ontmoeten en weer plezier hebben, dat is begrijpelijk. Maar daarmee is het nog niet goed om de regels los te laten – en het is ook écht niet verstandig.”
Inmiddels is meer dan 10 procent van alle bekende clusters van besmettingen terug te voeren op werksituaties, aldus Rutte. ,,We zeggen het dan ook niet voor niets: werk zoveel mogelijk thuis!”
Matheid
Vooral aan het begin van deze persconferentie vertoonde Rutte sporen van enige matheid door het steeds maar weer moeten herhalen van dezelfde boodschap ten overstaan van veel onwilligen. Op de sociale media werd Rutte inmiddels verrot gescholden en kreeg hij een enorme lading drek over zich heen.
Rutte bracht echter onverstoord het beeld in herinnering dat ‘iedereen in Nederland’ enige maanden geleden zeer gemotiveerd was om zich aan de regels te houden. Die instelling is weggeëbd, zei Rutte. ,,De urgentie moet weer terug, ook al is het nu rustiger in ziekenhuizen en op IC’s dan in maart en april. We moeten het dus nog een keer doen met z’n allen.”
Toch, hoezeer de situatie weer aan het verslechteren is: ,,We zijn nog ver verwijderd van een tweede lockdown, zoals in maart”, zei corona-minister Hugo de Jonge.
Tekst leest door onder de fotoZorgminister Hugo de Jonge met links naast zich gebarentolk Irma Sluijs. Screenshot via Facebook
Zes veiligheidsregio’s nemen de volgende maatregelen:
Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en gaan in op zondag 20 september 18:00 uur.
De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze 6 regio’s neemt het aantal besmettingen momenteel het hardst toe.
Overkoepelend zijn drie maatregelen afgekondigd:
- Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
- Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
- Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.
Daarnaast nemen vooralsnog zes regio’s specifieke maatregelen per regio.
Wordt aangevuld