Per 1 juni gaat Nederland weer een beetje open, komende dinsdag neemt kabinet besluit

DEN HAAG/BILTHOVEN – Hoewel weekendgetallen – die de komende dagen zo weer kunnen omslaan – lijken de jongste cijfers van het RIVM de eerder aangekondigde heropening van Nederland een handje te helpen.

Met ‘slechts’ tien nieuwe sterfgevallen en 15 ziekenhuisopnamen (zaterdag op zondag) zijn er volgens stemmen rondom het kabinet op dit moment ‘geen zwaarwegende argumenten’ om de begin mei aangekondigde afzwakking van de lockdown af te blazen.

Bronnen

Naar nu algemeen wordt verwacht zal premier Rutte komende dinsdag het kabinetsbesluit bekend maken dat per 1 juni – binnen 14 dagen – een aantal sectoren weer voorzichtig open mag. Zoals de horeca, theaters, bioscopen, musea ook. En de middelbare scholen. Persbureau ANP en NOS melden dit te hebben vernomen van ‘Haagse bronnen’.

Enige blijvende voorwaarde is dat de coronacijfers niet plotseling zorgwekkend gaan stijgen. Dat geldt evenzeer voor de periode dat alles weer min of meer draait: de heropening van Nederland kan dan elk moment weer worden teruggedraaid. Deskundigen houden nog altijd rekening met een tweede coronagolf, in de loop van de zomer of het komend najaar. Dan zouden veel van de verworvenheden weer kunnen worden teruggeschroefd richting lockdown. Premier Rutte wees er eerder op dat alleen van een versoepeling van de zware maatregelen sprake kon zijn, wanneer het virus in zekere mate beheersbaar bleef, het niet te druk op straat zou worden en de zorg de situatie aan zou kunnen. Het afgelopen weekeinde was het in diverse stadscentra tóch weer erg druk. Daardoor kon de 1,5-meter afstand in veel gevallen niet worden nageleefd.

Catshuis

Toch heeft het kabinet, naar verluidt, redelijk positieve informatie gekregen over de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus in Nederland, alsook wat er kan gebeuren als op verschillende fronten wordt versoepeld.  Verschillende ministers hebben in de voorbije dagen uitvoerig gesproken met deskundigen en met elkaar. De gesprekken vonden overwegend plaats in het Catshuis, de ambtswoning van de premier.

De coronacrisis heeft tot nu toe het leven gekost van bijna 5.700 Nederlanders.

Als de coronacijfers weer zouden stijgen, dan kunnen veel verworvenheden weer worden teruggeschroefd richting lockdown.