LAATSTE NIEUWS - 20:00 uur - Met het vrij voorspelbare oordeel van het Europese medicijnagentschap EMA te Amsterdam dat 'de voordelen opwegen tegen de nadelen' wordt woensdag 21 april de vaccinatie met het Janssen-vaccin in Nederland hervat. Volgens zorgminister De Jonge blijft Nederland daarmee 'op koers' in de vaccinatie-wedloop. Hij zei dat dinsdag tijdens de persconferentie van het kabinet. De eerste inentingen 'met Janssen' gaan naar ziekenhuispersoneel en GGZ-medewerkers. Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (Cbg) meldde dinsdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het coronavaccin van fabrikant Janssen en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming met een verlaagd aantal bloedplaatjes'. Aldus het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA na uitgebreid onderzoek en beoordeling van acht gevallen van zeldzame bloedstollingsproblemen in de Verenigde Staten.

Kabinet durft versoepelingen aan, maar de infectieziekte-experts zijn nog niet zo ver…

DEN HAAG – Voorzichtige versoepelingen vanaf 28 april, te midden van een reële dreiging van ‘Code Zwart’ door op dit moment alweer oplopende corona-infectiecijfers. Je moet maar durven; het kabinet Rutte III zeg dat te willen riskeren. De RIVM-experts binnen het Outbreak Management Team zijn echter nog niet zo ver.  OMT spreekt van ‘een politiek besluit’.

 ,,Zónder risico’s gaat het niet, maar de risico’s moeten wel verantwoord zijn”, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de reguliere coronapersconferentie van het kabinet. Daarin werd de eerste fase van de heropening van Nederland ontvouwen.

‘Met nul risico’

Rutte haalde onmiddellijk de, zijns inziens, ,,wijze woorden” aan van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, in zijn functie van voorzitter van het Veiligheidsberaad. In een tv-interview had Bruls gezegd dat ‘Nederland niet met nul risico uit deze crisis kan komen’. Rutte: ,,Dat is ook een van de onderliggende gedachten van het plan in 5 stappen voor de heropening van Nederland, waarbij ons land aan het begin van de zomer afscheid kan hebben genomen van de meeste van de coronamaatregelen.” Maar, zo voegde de scheidende premier daar aan toe: ,,Het is en blijft voorlopig een balanceer-act…!”

Hollen

En: ,,Daar moeten we heel zorgvuldig en voorzichtig in zijn. Dat zijn we verplicht aan alle mensen in de zorg, de mensen die voor de zoveelste keer een extra dienst draaien, die weer hun vakantie zien verdampen. Voor wie de dagelijkse werkelijkheid er een is van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen-hollen-hollen. Dat maakt ons besluit ook zo ongelooflijk spannend; dat we het risico aandurven om vanaf woensdag 28 april de eerste voorzichtige stap te zetten. En voor het hoger onderwijs: vanaf 26 april, zoals eerder al besloten.”

Dr. Aura Timen (RIVM/OMT): Het zou verstandiger zijn te wachten met versoepelingen totdat de piek van de derde golf achter ons ligt.

Het kabinet heeft zich met de nu aangekondigde versoepelingen (waarbij een slag om de arm wordt gehouden, in geval de virusverspreiding weer uit de hand loopt) voor het eerst afgewend van de adviezen van het Outbreak Management Team. Het OMT vindt de tijd voor versoepelingen nog niet rijp. Sterker nog, in een advies aan zorgminister De Jonge stelt OMT met nadruk dat het verstandiger zou zijn te wachten met versoepelingen ,,totdat de piek van de derde golf achter ons ligt”.

Dr. Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding  van het RIVM en lid van het OMT, zei eerder vandaag dat versoepelen pas verantwoord zou zijn ,,als we zeker weten dat we in een dalende poot van de epidemie zitten. En dat zitten we nog niet, op dit moment”, zei zij tegen de NOS. Wel gaf Timen toe dat de vooruitzichten op korte termijn gunstig lijken. Dat beeld versterkt zich met de week door de snel oplopende vaccinaties. Volgens minister De Jonge worden nu elke dag 100.000 Nederlanders gevaccineerd.

Hoogtepunt?

De uiterste terughoudendheid van Timen heeft er onder meer mee te maken dat het RIVM nog niet gelooft dat de derde golf over zijn hoogtepunt heen is. Dat werd eerder deze week wel gesuggereerd door onder meer Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. OMT zegt in het advies aan De Jonge letterlijk: ,,Alle indicatoren wijzen nog steeds op een situatie passend bij het risiconiveau ‘zeer ernstig’.”

Premier Rutte tijdens de coronapersconferentie dinsdag.

Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • Einde avondklok
  Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
 • Thuisbezoek naar 2 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 • Terrassen open
  Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk alle regels die gelden op het terras.In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
 • Winkels en markten open
  Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
 • Hoger onderwijs 1 dag per week
  Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
 • Theorie-examen mogelijk
  Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
 • Uitvaarten
  Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.