LONDEN – Emotionele uitputting van de dokter door aanhoudende werkstress blijkt een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van onomkeerbare behandelfouten bij patiënten. Dat zeggen Britse artsen in een onderzoek naar factoren die tot burn-out leiden in de medische beroepsgroep.
De enquête werd dit voorjaar gehouden door de Medical Protection Society (MPS). Een kwart van de 275 Britse ondervraagden zei te geloven dat nimmer aflatende ‘systemische factoren’, zoals werkdruk en tijdsdruk, artsen onderuit kunnen halen, waarna zij naar een burn-out kunnen afglijden.
Die kritische, emotionele fase kan gevolgen hebben voor hun beoordeling van geneeskundige situaties – en dus ook voor het welzijn van hun patiënten. Zo’n 67 procent zei dat veel klinische fouten te wijten zijn aan een gebrek aan concentratie, hetgeen ook kan duiden op overbelasting en derhalve verminderde scherpte.
Paradoxen
De Medical Protection Society zegt te waken over het welzijn van 300.000 artsen en gezondheidswerkers in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Hongkong. De organisatie zegt zich ernstige zorgen te maken over het stijgende niveau van burn-out onder artsen. ,,De situatie is buitengewoon verontrustend”, stelt MPS. Zij roept op tot organisatie-brede maatregelen om het welzijn van artsen (en daarmee hun patiënten…) te waarborgen.
,,Het is misschien een van de grote paradoxen van onze tijd, dat de moderne geneeskunde artsen in staat stelt steeds méér te doen voor hun patiënten dan ooit tevoren. Maar tegelijkertijd is er steeds meer bewijs dat artsen zich in steeds grotere aantallen gestrest en opgebrand voelen”, aldus de organisatie die het onderzoek heeft gehouden in het kader van haar campagne ‘Breaking the Burnout Cycle’.
Emotionele vermoeidheid treft vaak artsen die hun werkethiek hoog in het vaandel dragen
Ook in Nederland vallen steeds meer artsen uit met een burn-out. Dat meldde eerder dit jaar, na een opiniepeiling onder 870 artsen, de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Belangrijke oorzaak van burn-out is, volgens de ondervraagde artsen, het groeiend aantal ‘niet-medische taken’. Vorig jaar presenteerde De Jonge Specialist (DJS), de beroepsvereniging van aios en anios (assistenten in opleiding en artsen niet in opleiding tot specialist), de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek onder aiossen. Daaruit bleek dat ook in deze groep burn-outklachten toenemen, aldus signaleerde het artsentijdschrift Medisch Contact.
De emotionele vermoeidheid treft opvallend vaak artsen die hun werkethiek hoog in het vaandel dragen. Doordat hun praktijken steeds drukker en complexer worden – door almaar meer wet- en regelgeving en technische en farmaceutisch verruimde mogelijkheden – kunnen zij (ook hun eigen) ethische normen lang niet altijd naleven. Sommige artsen lopen meerdere keren per week aan tegen zaken die eigenlijk in strijd zijn met de medische ethiek.
Ongemak
,,We kunnen als artsen allemaal te maken hebben met het ongemak dat systemische factoren zoals werkdruk, tijdsdruk en middelen ons vermogen beïnvloeden om op de juiste manier voor patiënten te zorgen”, zegt Pallavi Bradshaw van de MPS.
Volgens de Medical Protection Society is de burn-out inmiddels ‘endemisch’ geworden in de gezondheidszorg, wat zoveel wil zeggen als dat dit negatieve fenomeen blíjft voorkomen zonder dat er een verbetering ophanden lijkt. ,,We moeten dit aanpakken, door belangrijke aanbevelingen te doen om het welzijn van artsen te beschermen en te voorkomen dat ze in steeds grotere aantallen opgebrand en gedesillusioneerd raken.”