Diederik Gommers: Het personeel is nog steeds angstig en ook een beetje bozig. De werklust is daardoor minder hoog.
HOUTEN – De helft van de verpleegkundigen die tijdens het eerste deel van de coronacrisis in Nederland veelal ernstig zieke Covid-patiënten hebben verzorgd (en velen hebben zien sterven…), wil dat niet meer meemaken tijdens een eventuele tweede golf.
Dat blijkt uit een poll van ‘Nursing, een Nederlands tijdschrift voor verpleegkundigen en verzorgenden. Iets meer dan 1.400 lezers (verpleegkundigen) deden mee aan het opinieonderzoek van het blad. Van de 1.414 deelnemers die antwoord gaven op de vraag Wil jij (weer) op een covid-afdeling werken? bleken er 900 al op zo’n afdeling te hebben gewerkt. Volgens Nursing gaven 453 lezers aan dat niet opnieuw te willen doen. Daarentegen zouden 447 verpleegkundigen zich daarvoor zo weer aanmelden.
Zorgwekkend
Deze zorgwekkende uitslag komt overeen met uitspraken van voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Afgelopen week zei hij telefonisch in een uitzending van BNR Nieuwsradio dat het moeilijk zou worden om alle (IC-)verpleegkundigen weer mee te krijgen bij een eventuele tweede uitbraak van het coronavirus.
Internist-intensivist dr. Diederik Gommers: ‘Je vraagt nogal wat van verpleegkundigen.’
,,We weten wat ons te wachten staat, maar het kan ook lastiger zijn. Het is veel moeilijker nu om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wat we nu vooral vragen aan verpleegkundigen is ‘wil je je contract verlengen en langer komen werken, je vakanties uitstellen’. Dus je vraagt nogal wat. En daarnaast willen we de gewone zorg door laten gaan.” Volgens de IC-voorzitter is het personeel ,,nog steeds angstig en ook een beetje bozig”. De motivatie is daardoor minder hoog, zo zei Gommers.
Oververmoeid
Dinsdag werd bekend dat zo’n 10 procent van de ‘corona-verpleegkundigen’ van het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zich nu ziek heeft gemeld. Het ETZ was het eerste ziekenhuis in Nederland dat met de gevolgen van het coronavirus te maken kreeg. De medische en verpleegkundige staf kreeg het zwaar te verduren. Volgens bestuursvoorzitter Bert Berden van het ETZ is het ziekteverzuim gewoonlijk 4 tot 5 procent, nu is dat het dubbele. Berden zegt de indruk te hebben dat het personeel ook oververmoeid is. Weliswaar zijn verpleegkundigen inmiddels teruggekeerd van vakantie. ,,Maar”, zegt hij, ,,de mensen die ik spreek zeggen niet het gevoel te hebben dat ze zijn uitgerust”.
Tegen Omroep Brabant zei Van Berden ook dat de ziekenhuizen nog niet klaar zijn voor een mogelijke ’tweede golf’ van het coronavirus. ,,Nu hebben we één verpleegkundige op twee IC bedden. We willen toe naar één verpleegkundige op drie IC bedden. Dat kost maanden tijd om in te regelen en die tijd is er mogelijk niet.”
Geen keus
Op de Facebook-pagina van het tijdschrift Nursing zeggen enkele verpleegkundigen dat ze vermoeden ‘geen keus te hebben’ als hen de vraag zou worden gesteld of zij (weer) op een covid-afdeling zouden willen werken. ,,Je wordt gewoon ingepland op een Covid-afdeling als je werkgever dat nodig vindt”, schrijven zij cynisch-verbitterd. Een verpleegkundige schrijft daar: ,,Ik loop liever geen risico.” En: ,,Het gaat om de veiligheid en je gezin dat je in gevaar brengt.” Ook spreekt er uit reacties van verpleegkundigen de ergernis dat er weliswaar landelijk is geapplaudisseerd voor ‘onze helden’, maar dat dit niet wordt gevolgd door een structurele financiële opwaardering.