Directeur Floris Italianer (Hartstichting): Het hart is een vriend voor het leven

DEN HAAG – Slechts 58 procent van de Nederlanders, een kleine meerderheid dus, is bewust bezig met de eigen hartgezondheid. Dit terwijl goed voor het hart zorgen kan voorkomen, dat iemand wordt overvallen door een hartinfarct of een beroerte. Dat blijkt uit een enquête van de Hartstichting, in het kader van Wereld Hart Dag (vandaag, 29 september).

Acht van de 10 ondervraagden weet dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid. En bijna 9 op de 10 vindt een gezond hart belangrijk.

Misverstand

Bijna de helft van de ondervraagden (42%) vindt het vanzelfsprekend dat het hart het ‘gewoon doet’. Een misverstand, zegt de Hartstichting. Een gezond hart is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In totaal zijn er in Nederland op dit moment 1,5 miljoen chronische hart- en vaatpatiënten. Als er niets gebeurt, komen er steeds meer hartpatiënten bij. In 10 jaar tijd groeit het aantal patiënten naar verwachting met ruim 33 procent.

Die groei moet gestopt worden, vindt de Hartstichting. De organisatie wil daarom mensen aanzetten hun hart gezond te houden. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: ,,We kunnen nog veel bereiken door preventie. Mensen kunnen zelf iets doen. Factoren – zoals een hoge bloeddruk – die bijvoorbeeld tot een hartinfarct of beroerte kunnen leiden, kan je in de gaten houden. Als het nodig is, kan je hier in een vroeg stadium nog iets aan doen. Je kunt dan hart- en vaatziekten voorkomen.”

Levensbelang

Gezondheidswaarden die van belang zijn voor een goede hartgezondheid zijn eenvoudig te controleren, zoals je BMI en bloeddruk. Maar goed voor je hart zorgen doe je ook door te bewegen, gezond eten en leven. ,,Het is letterlijk van levensbelang dat mensen goed voor hun hart zorgen”, zegt Italianer. ,,Het hart is een vriend voor het leven. Mensen mogen, vanwege die bijzondere band, meer doen om het hart gezond te houden.” Ook in het onderzoek is aandacht voor betere, vroege opsporing van (erfelijke) hart- en vaatziekten. Met steun van de Hartstichting werken onderzoekers aan de ontwikkeling van nieuwe tests om hart- en vaatziekten vast te stellen, of juist uit te sluiten.

Mensen mogen, vanwege die bijzondere band, meer doen om hun hart gezond te houden.

Beeld: Pixabay