Directeur Floris Italianer (Hartstichting): Verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel

DEN HAAG – Bij bijna 12 procent van de coronapatiënten die met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis belanden, treden hartproblemen op tijdens de opname. Ongeveer 7 procent van hen krijgt een longembolie. Dat blijkt uit een studie bij 3.011 coronapatiënten.

Wereldwijd gaat het volgens de Hartstichting om de meest omvangrijke studie naar hartcomplicaties bij coronapatiënten die tot nu toe is verricht. ,,Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel’’, reageert algemeen directeur Floris Italianer van de Hartstichting. ,,Voor de behandeling van coronapatiënten is het belangrijk dat er snel meer kennis komt. We willen weten welke patiënten een grote kans hebben dat corona bij hen ernstig verloopt. Ons onderzoek zal daar hopelijk snel aan bijdragen.” De Hartstichting steunde het onderzoek.

Complicaties

Aan dit onderzoek naar deze grote patiëntengroep, de ‘Capacity-Covid registratie’, deden 74 ziekenhuizen in 13 landen mee. De uitkomsten, zoals in dit bericht vermeld, worden gepubliceerd in The European Heart Journal/Acute Cardiovascular Care. Inmiddels zijn van meer dan 7.000 coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen gegevens verzameld.

Bij coronapatiënten in het ziekenhuis zijn boezemfibrilleren en andere ritmestoornissen van de boezems de meest voorkomende complicaties aan het hart. Ernstige hartcomplicaties komen minder vaak voor. Gedurende de opname werd hartfalen bij 55 patiënten (1,8%) vastgesteld, een hartinfarct bij 15 patiënten (0,5%), hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden bij 14 patiënten (0,5%) en ontstekingen van de binnenbekleding van het hart, de hartkleppen, de hartspier of het hartzakje bij 8 patiënten (0,2%). Bijna 200 patiënten (6,6%) kregen een longembolie. Bij de ernstige zieke patiënten op de intensive care treden deze complicaties vaker op.

Hartinfarct

Ruim 60 procent van de patiënten in de studie was man en de gemiddelde leeftijd was 67 jaar. Bijna een derde van de patiënten had vóór de opname in het ziekenhuis al een hart- of vaatziekte. De meesten van hen hadden eerder een hartinfarct doorgemaakt of angina pectoris (463, 15,4%). Tijdens het verblijf in het ziekenhuis overleden 595 (19,8%) patiënten, waarvan 16 patiënten (2,7% van de overledenen) door problemen aan het hart. De patiënten verbleven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis. Diegenen die op de intensive care terecht kwamen verbleven daar gemiddeld 13 dagen.

Onderzoeksleider prof. dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht benadrukt dat de onderzoekers op grond van deze gegevens nog niet kunnen concluderen welke patiënten een groter risico hebben op een ernstig beloop. Zo onderzoeken zij nog of er binnen de groep van patiënten met hart- en vaatziekten, bepaalde aandoeningen zijn die meer of juist minder kans geven om ernstig ziek te worden: ,,Op dit moment zijn we druk bezig met analyses die hiervoor nodig zijn. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen zeggen.” Vervolgonderzoek moet ook nog uitwijzen hoeveel patiënten complicaties krijgen en houden op de lange termijn, ook na een opname in het ziekenhuis.