Advies aan kabinet: Alles op slot, behalve essentiële winkels…

DEN HAAG – Nederland dreigt op zeer korte termijn, mogelijk dit weekeinde al, in een harde lockdown terecht te komen. Nu de omikron-variant van het coronavirus in landen om ons heen – Duitsland, Engeland, Denemarken en België – razendsnel om zich heen grijpt, willen de Nederlandse ‘epidemische’ adviseurs van het kabinet de oprukkende virusmutant vertragen dan wel de pas afsnijden in zijn opmars naar een vijfde coronagolf.

Het Outbreak Management Team van experts heeft het demissionaire kabinet enkele uren geleden met klem aangeraden om nu zeer snel extra maatregelen te nemen om de omikron-variant zo mogelijk in de kiem te smoren. Vanavond kwam uit dat het OMT Nederland hiertoe volledig op slot wil hebben, met uitzondering van essentiële voorzieningen.

Slotakkoord

Vrij zeker zal het scheidende kabinet, dat zaterdag in spoedzitting bijeen komt, in zijn nadagen binnen 48 uur tot dit bijna-slotakkoord besluiten. Dat betekent onder meer dat supermarkten voor het noodzakelijke levensonderhoud openblijven, maar verreweg de meeste andere voorzieningen dichtgaan. Net als vorig jaar om deze tijd, in de voor de economie cruciale dagen voor Kerstmis.

De vrees voor een vijfde virusgolf boezemt de zittende Nederlandse ministersploeg zodanig angst in dat zij het zekere voor het onzekere neemt en het land lijkt te gaan afgrendelen. “Als het nodig is dat virus verder af te remmen, te vertragen om de golf die wordt verwacht te verlagen, dan nemen we de maatregelen die daarbij passen”, zei minister De Jonge van Volksgezondheid.

Zijn Duitse collega, de nieuwe Duitse SPD-minister van Gezondheid, Karl Lauterbach, arts, viroloog en epidemioloog, is het vrijwel onwaarschijnlijk dat deze vijfde virusgolf nog af te wenden is. Hij vreest voor een massieve golf van nieuwe besmettingen. Hoe ziekmakend deze virusvariant zal zijn, is nog onduidelijk.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/column/de-mallemolen-van-omikron/

Beeld: Pixabay