Oproep van premier Rutte: Stop met hamsteren, stop daarmee!
AMSTERDAM – Daarstraks was ik in de supermarkt, en ik was verbaasd bij de aanblik van de lege schappen en de lange rijen boordevolle winkelwagens. Het leek warempel wel of er een wolk met sprinkhanen door de schappen en stellingen langs de gangpaden was getrokken.
Sprinkhanen met verhitte gezichten, nerveus en eigentijds geërgerd op zoek naar toiletpapier, ontsmettende gels en virusdodende sprays. Naar bonen in blik, potjes met groenten voor de kinderen, diepvriesmaaltijden, alles wat langer houdbaar is dan enkele dagen. O ja, en brood, in alle variaties. Ook beschuit en knäckebröd en toast. Het was op, uitverkocht, weggegrist, ingepikt…
Teleurgestelde klant: Iemand had hele voorraad ontsmettende gels voor zichzelf aangeschaft. Greep ik er weer naast…
Mensen die woorden met elkaar kregen, nadat net iemand het laatste blik corned beef van de stelling pakte. Iemand vertelde me: ,,Ik wilde van de week ook ontsmettende gel kopen, om thuis mijn handen mee te kunnen ontsmetten. Er was mij gezegd dat er net een hele pallet vol was bezorgd, die straks zou worden uitgepakt. Toen ik terugkwam bleek iemand die hele voorraad voor zichzelf te hebben aangeschaft. Greep ik er weer naast. Er zou toch een maximum aan moeten worden gesteld dat iemand bijvoorbeeld hoogstens twee flacons kan kopen…”
Overigens zijn ook de apotheken ‘los’, ook daar is geen enkele desinfectant meer verkrijgbaar. Alles is op, en de leverancier is er ook doorheen, liet een apothekersassistente weten.
Volk in paniek
Leeg, op, uitverkocht – Dit zijn de sporen van een volk in paniek, dat aan het hamsteren is geslagen. Ook al roepen de supermarkten dat er genoeg voorraden zijn voor iedereen, dat de pakhuizen vol liggen, dat de winkels voortdurend bevoorraad zullen worden.
Ook leden van het kabinet lijken in het luchtledige te spreken. In het Algemeen Dagblad zegt landbouwminister Carola Schouten dat het niet nodig is om te hamsteren. Volgens haar zijn de voedselvoorraden in Nederland groot genoeg en is het volstrekt onnodig om de supermarktschappen leeg te kopen. Maar dat gebeurt dus wel.
Als een op hol geslagen kudde grazers trekken Nederlanders van supermarkt naar supermarkt.
Weinigen die acht slaan op haar oproep. Als een op hol geslagen kudde grazers trekken Nederlanders van supermarkt naar supermarkt, van stelling naar voorraadvak. Als de koelkast maar vol zit, en de provisiekasten uitpuilen. Als de buit maar binnen is.Brood? Alle vakken in de supermarkt zijn tot de laatste kruimel leeg geschraapt. Foto: Michiel Steenhorst
Niet sociaal
Ook de woorden van premier Mark Rutte, die in deze grootste crisis sinds zijn aantreden als minister-president, in oktober 2010, nu het voortouw lijkt te willen nemen, lijken aan dovemansoren gericht. Rutte noemde het zojuist, tijdens zijn wekelijkse persconferentie, niet aardig ten opzichte van andere mensen om álles weg te kopen en alleen maar aan jezelf te denken. De Telegraaf tekende zijn woorden aldus op: „Stop daarmee”, zei Rutte na een dag waarin mensen massaal producten inslaan om de coronacrisis door te komen. Hij noemde dat gedrag niet sociaal: ,,Het is ook niet aardig voor hulpverleners en anderen die in touw zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden”, waarschuwt de premier. ,,Die hebben geen tijd om te hamsteren en dreigen daardoor achter het net te vissen.”
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL): Na het weekeinde zal het weer wat rustiger worden.
Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemt hamsteren niet nodig. Volgens de belangenorganisatie van onder meer de supermarktsector wordt álles gedaan om alle 4.000 winkels morgenochtend, dan wel onmiddellijk na het weekeinde, weer volledig bevoorraad te hebben. CBL verwacht overigens dat het na het weekeinde wat rustiger zal worden.
Albert Heyn
Supermarktconcern Albert Heyn meldt zojuist per e-mail aan zijn klanten. ,,We verkopen op dit moment van bepaalde producten meer dan normaal. Zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta. Onze distributiecentra liggen vol en we bevoorraden winkels dagelijks meerdere malen. Samen met onze collega’s, leveranciers, en transporteurs werken we hard om de schappen goed gevuld te houden. Op dit moment zetten we meer mensen in, zowel in onze winkels als in de bevoorrading.”
Algemeen directeur Marit van Egmond van Albert Heyn brengt in de e-mail ook uitvoerig de gezondheid en veiligheid van personeel en klanten ter sprake: ,,Hygiëne is in deze situatie erg belangrijk. Daarom doen we een dringend beroep op u om zoveel als mogelijk gebruik te maken van zelfscan en de boodschappen met pin of mobiele telefoon af te rekenen. Zo beperken we hand-op-hand contact, in lijn met het advies van het RIVM. De coronacrisis leidt ook tot veranderingen bij de thuisbezorgdienst van AH: ,,Normaal gesproken brengen we uw boodschappen tot in de keuken. Onze bezorgers zetten bestellingen nu tot nader order bij uw voordeur neer. Ook deze maatregel is bedoeld om persoonlijk contact te beperken. Al onze bezorgers hebben in hun auto desinfecterende gel om na elke bezorging hun handen te desinfecteren.”
Bloemen aan huis bezorgd: Zet een vaas of een emmer bij de voordeur
Bloemenbedrijf Bloomon gaat elk persoonlijk contact met de bloemenbesteller uit de weg. Zij laat haar klanten per e-mail weten: ,,We bezorgen onze bloemen nog steeds tot aan je voordeur. In plaats van je de bloemen direct te overhandigen, doen we dat waar mogelijk ‘contactloos’. Dat betekent dat onze bezorger de bloemen bij je voordeur plaatst, zoals gewoonlijk bij je aanbelt en op gepaste afstand wacht totdat je de deur opent. Het is handig als je alvast een vaas of bijvoorbeeld een emmer bij je deur hebt staan, waar de bezorger je bloemen in kan zetten.”Creatieve geesten bedachten meteen dit beeld met aangepaste tekst over de coronaveldslag in de supermarkten. Bron: Onbekend