Dagelijks bezoeken 1.500 tot 4.000 lezers meerovermedisch.nl. De cijfers zijn ‘hoog voor een beginnende site’, zeggen internetexperts

ALMERE – De gezondheidswebsite Meer Over Medisch bestaat vandaag 1 jaar  en is een groot succes. Dat blijkt niet alleen uit de bezoekersaantallen die in de eerste maanden al goed te noemen waren, maar ze zijn het afgelopen half jaar zelfs in een flinke stroomversnelling gekomen.

Dat heeft deels met de coronacrisis te maken, waardoor Nederlanders gezondheidsinformatie intensiever zijn gaan volgen. Maar er is juíst groeiende behoefte aan goede, degelijke informatie over talloze andere ziekten en aandoeningen, die – net als bij de reguliere zorg het geval is – in de verdrukking dreigen te komen door de berichtgeving over ‘corona’ . 

Sinds de website op 10 oktober 2019 voor het eerst live ging werden ruim 511.000 pagina’s gelezen en bekeken door meer dan 458.000 ‘unieke’ bezoekers die zo’n 2,5 minuut op een aangeklikte pagina/artikel bleven en de berichtgeving of de opinie van een van de columnisten lazen. Meer over Medisch wordt overwegend positief door lezers.

Bron: Google Analytics per 10-10-2020.

Kenners

Inmiddels bezoeken dagelijks 1.500 tot 4.000 mensen meerovermedisch.nl. De cijfers worden als ‘buitengewoon hoog’ beschouwd door kenners uit de wereld van het internet, ‘zeker voor een beginnende site’. Dat vindt ook Mario de Best, directeur-eigenaar van het internetbedrijf Archimedict in Almere dat deze website heeft vormgegeven en ook technisch begeleidt. ,,Het half miljoen aan paginaweergaven overschreden in een jaar is, wat wij noemen: heel erg netjes, een prachtige mijlpaal.”

 

Nieuwe columnist begint dit weekeinde: Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater

De dagelijkse publicaties van de website verschijnen ook al enige tijd op sociale media als Facebook, Twitter en Linkedin. Op het laatstgenoemde medium start dit weekeinde een speciaal MeeroverMedisch-account, op Facebook groeit het aantal volgers van deze gezondheidssite gestaag door.

Columnisten

Hoog in de bezoekersaantallen scoren de columns van onder andere longarts Sander de Hosson, schrijver-arts Ivan Wolffers, journaliste Cisca Dressselhuys, psychiater Bram Bakker, MAX-huisarts Ted van Essen encoronariticus’ Maurice de Hond. Vandaag geven we ruimte aan een nieuwe columnist, Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater en gespecialiseerd in autismespectrum- en dwangspectrumstoornissen bij kinderen en volwassenen. Ook is er veel belangstelling voor de talrijke ‘patiënten-verhalen’, evenals de columns, commentaren en analyses van medische journalist René Steenhorst.

Cisca Dresselhuys: Mijn vroegere huisarts begroette mij altijd met de vraag: ‘ Welke diagnose heb je nu weer gesteld?’

Hartverwarmend zijn de talrijke reacties van lezers en medewerkers op de eerste verjaardag van Meer over Medisch. Cisca Dresselhuys, journaliste, schrijfster en voormalig hoofdredacteur van het feministisch maandblad Opzij schrijft in een hoge frequentie prachtige columns, dikwijls met een kwinkslag.

Dwaallichten

Zij schreef voor dit eerste jaar van Meerovermedisch.nl het volgende ‘jubileum-statement’: ,,Voor een medische leek zoals ik is het nogal een waagstuk om columnist te zijn bij Meer over Medisch. Dat kan alleen als je je plaats kent, die van ‘gewoon-mens-met-gezond-verstand’. Zelf ben ik niet iemand, die voordat ze naar een dokter gaat, het hele internet afstruint om te ontdekken wat ik zou kunnen hebben. Zonder dat weet ik het al: het is vast ernstig, zo niet dodelijk. Mijn vroegere huisarts begroette mij dan ook altijd met de vraag: ‘ Welke diagnose heb je nu weer gesteld?’ Omdat het merendeel van de mensheid wél op zoek gaat naar kennis over gezondheid en ziekte, vooral in deze coronatijd, waarin dwaallichten en complotverspreiders ruim baan krijgen, is het goed dat er een betrouwbare site als Meer over Medisch is, waar échte deskundigen aan het woord komen. Ik ga graag door daar de gaatjes te vullen.”

Longarts Sander de Hosson: Ik ben blij mijn bijdragen op deze site te mogen plaatsen

Longarts en palliatief arts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (elke twee weken verschijnt een aangrijpende nieuwe column op deze site) reageert: ,,Meer over medisch is een buitengewoon actuele medische site, geschreven door een toegewijde journalist. Ik ben blij mijn bijdragen op deze site te mogen plaatsen.”

Fan

Lezeres Mariëtte de Meijer spreekt van een ,,Kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare site. Zeer informatief, met een breed scala aan onderwerpen. Mooie columns! Chapeau voor de betrouwbare, zeer snelle informatievoorziening tijdens de Corona-pandemie. Met recht Méér over Medisch Ik ben en blijf fan.”

Jacqueline Postma, ambassadrice van vitamine B12, schrijft: ,,Het is duidelijk dat initiatiefnemer René Steenhorst, met meer dan 40 jaar ervaring als (medisch) journalist, weet wat er in de samenleving leeft en daar zinvol over schrijft. Dat hij grondig te werk gaat om zo voor iedereen een duidelijk verhaal te schrijven.”

Snufjes

Agatha Ent, ook een trouw volger van de site, reageert op een van de sociale media in haar recensie op MeeroverMedisch: ,,Veel laatste snufjes en ‘up to date’ nieuwtjes op medisch gebied, dit alles op een prettige en begrijpelijke wijze geschreven: TOP kaliber artikelen zoals ik van René Steenhorst door de jaren heen gewend ben!”

Hans Kerssemakers (Lux Medical BV) vindt: ,,Super website met goed onderbouwde informatie en soms verrassende onderwerpen”.

Oud-projectmanager Jhonny Spaarwater van Archimedict, die mede aan de wieg van deze website stond, zegt: ,,Ik zie een geweldige groei in de website. De artikelen van zowel René als de verschillende columnisten groeien steeds meer in kwaliteit en zijn simpelweg fijn leesbaar.”

  • Medisch journalist René Steenhorst zegt ingenomen te zijn met hoe de website zich ontwikkelt: ,,Er is iets gebeurd in het afgelopen jaar dat ik niet voor mogelijk heb gehouden. Na 45 jaar bij De Telegraaf te hebben gewerkt, waarvan 32 jaar als medisch journalist, hield ik rekening met het bekende ‘zwarte gat’. Maar ineens was ik door Meer over Medisch ineens internet-journalist. Het journalistieke vak is in principe hetzelfde, de uitvoering en de manier van werken toch heel anders. Geen papier, maar digitaal – echt een wereld van verschil. Met veel meer visuele aspecten, met meer techniek voor de schrijver. Ik dank iedereen voor het vertrouwen en de prachtige samenwerkingen die eruit zijn voortgekomen. Ik geniet oprecht van de medewerkers/columnisten, die zeer gedreven en toegewijd zijn. En de groeiende schare lezers, die zich bij deze website betrokken voelen. Dank daarvoor.”

Pixabay