Susanna: Ook mijn kapster droeg een mondkapje én een faceshield; natuurlijk heel veilig. En maar praten en maar vragen stellen… Ik verstond haar gewoon niet in de kapsalon.
AMSTERDAM – Veel preventieve maatregelen tegen het coronavirus vergroten het isolement van (ernstig) slechthorenden. Dat zeggen onderzoekers van het Amsterdam UMC.
Beschermingsmiddelen als het dragen van een mondkapje of een faceshield, het anderhalve meter afstand houden, en plastic schermen die overal hangen, beperken hun communicatie sterk en leiden tot een verder isolement voor deze groep.
Ook beeldbellen, dat normaal-horenden veel voordeel oplevert, biedt voor slechthorenden geen soelaas. Dit alles blijkt uit onderzoek van de afdeling KNO/audiologie van Amsterdam UMC onder zo’n 900 goed-, matig- en slechthorenden. Nederland telt ruim 2,5 miljoen mensen met een gehoorprobleem.
Oren spitsen
Susanna (61) uit Den Haag zegt een verergering van haar hoorproblemen te ondervinden sinds mondkapjes wettelijk verplicht werden en sommige mensen zelfs kozen voor het dragen van een gezichtsscherm, soms mét een mondkapje. ,,Hoe ik ook mijn oren probeer te spitsen, zoals vorige week bij de kapper… ik heb grote problemen om woorden goed te verstaan, te midden van de föhns, droogkappen, de telefoon die voortdurend gaat, en de gesprekken die gaande zijn in de kapsalon. Ook mijn kapster droeg een mondkapje én een faceshield, natuurlijk heel veilig. En maar praten, en maar vragen stellen… Ik verstond haar gewoon niet tussen die plastic schermen. Bekaf was ik toen ik eenmaal weer thuis was, waar ik bijna alles goed hoor omdat ik daar de ‘geluidsoverlast’ onder controle heb en alles vertrouwd is.”
Gehandicapt
Ook ruim een derde van de goedhorenden verstaat mensen met een mondkapje onvoldoende. Met een plastic scherm is dit 23 procent en op anderhalve meter afstand 11 procent. Bij slechthorenden liggen deze percentages hoger. Bijna 90 procent van de ernstig slechthorenden kan mensen met een mondkapje slecht tot heel slecht verstaan, terwijl 62 procent gehinderd wordt door een plastic scherm en 60 procent door de anderhalve meter.
Van de matig slechthorenden zegt 59 procent door het mondkapje moeite met verstaan te hebben, 37 procent door het plastic scherm en de 1,5 meter hindert 31 procent.
Onderzoeker Marieke van Wier van het Amsterdam UMC: ,,Vóór de invoering van de coronamaatregelen waren al deze communicatieproblemen meestal goed op te vangen met een hoortoestel en aanvullende communicatiestrategieën. Nu gaat dat niet meer en slechthorenden voelen zich nu echt gehandicapt. Ook voor de mensen die eerder zonder hoortoestel nog net voldoende konden horen, zijn de problemen nu groter geworden.”
Vuurwerk
Henk van 54 jaar uit Dordrecht heeft een gehoorbeschadiging door vuurwerk opgelopen en draagt sinds enige jaren een, wat hij zelf noemt: ‘hoorversterker’. ,,Daarmee kon ik mij steeds aardig redden in het verstaan van gesprekken en het goed horen van geluiden. Maar nu iedereen een mondkapje moet dragen heb ik toenemende mate moeite om al dat gemompel achter die kapjes goed te verstaan. Er zijn van die kapjes die helemaal afsluiten, daar komt bijna geen geluid doorheen. Lijkt me niet alleen vreselijk benauwd… maar ik hoor soms amper wat mensen tegen me zeggen, zeker als ze op anderhalve meter van mij staan.”
Circa 45 procent van de mensen met een gehoorbeperking meldt dat hun slechthorendheid meer invloed op hun leven heeft dan voor het begin van de pandemie. Ook blijkt het mondkapje niet goed samen te gaan met het dragen van een hoortoestel: 67 procent van hoortoesteldragers zegt dat het mondkapje hen daarbij hindert.
Onderzoekster Marieke van Wier (Amsterdam UMC): Slechthorenden voelen zich nu echt gehandicapt.