Vakbond FNV: Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg.
AMSTERDAM – Het personeel van de zeven academische ziekenhuizen in Nederland legt komende dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer. De umc’s (universitaire medische centra) schakelen over op een zondagsdienst.
Alle planbare zorg komt te vervallen en alleen spoedeisende hulp zal beschikbaar zijn.
De vakbond FNV heeft de acties zojuist aangekondigd om daarmee kracht bij te zetten aan de eis eis tot ‘eerlijker arbeidsvoorwaarden’. Zoals: ‘Een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle medewerkers, en goede afspraken om de werkdruk te verlagen’.
Duizenden
Volgens FNV zal sprake zijn van de grootste staking van umc’s ooit. ‘Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen.’ Naar verluidt worden de actievoornemens gesteund door duizenden medewerkers van de universitaire medische centra.
Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht bereidden, aldus de vakbond, de afgelopen weken een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. ‘Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg’.
Planbare zorg
Alle planbare zorg vervalt en alleen opnamen op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draaien door. Niemand blijft van urgente zorg uitgesloten, luidt het voornemen. Verschillende afdelingen, zoals radiologie, de operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen zijn echter komende dinsdag gesloten. Dit verschilt per ziekenhuis. Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat zij afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.
Ongezonde werkdruk
Volgens bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn is heel zorgvuldig gekeken naar de veiligheid van patiënten. ‘Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd. We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten. Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.’
Eindbod
De actie vindt volgens FNV plaats nadat werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand kort voor het aflopen van het ultimatum van de vakbonden een zeer teleurstellend eindbod presenteerde: alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er in salaris iets op vooruit. Voor het jaar 2021 heeft de NFU 0% loonsverhoging in gedachte en voor de meeste werknemers komt er 1% structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar. Alleen vakbond NU’91 ging akkoord met dit eindbod. FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn wezen het eindbod af. Van de vakbonden LAD en FBZ volgt nog de uitslag van hun ledenraadpleging. Daardoor ligt er nu een cao die getekend is door een bond die slecht een heel klein deel van de 80.000 medewerkers op de umc’s vertegenwoordigt.
Eerder vandaag, tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen, stelde het demissionaire kabinet een totaalbedrag van 675 miljoen euro beschikbaar voor een hogere beloning van zorgmedewerkers. ‘Een eerste goede stap, maar niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle 80.000 zorgmedewerkers’, reageerde de FNV onmiddellijk. ‘Dit heeft dus geen effect op de stakingen van het umc-personeel.’
Foto: Niek Verlaan/PIXABAY