LONDEN – Britse media maken melding van een uiterst zorgwekkend onderzoek door de Engelse regering naar de mogelijke gevolgen van het coronavirus op de Britse samenleving. In het ergste geval, zo blijkt uit de uiterst sombere berekeningen, kan 80 procent van de Britse burgers besmet raken met het coronavirus. En, in dat geval, zou het aantal sterfgevallen in het land weleens kunnen oplopen tot zo’n 500.000.

Dit zwartgallige scenario komt naar buiten op een moment dat het virus zich aan het verspreiden is naar steeds meer landen in Europa, zoals Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Kroatië. In de afgelopen 24 uur meldden deze landen allemaal hun eerste gevallen, nadat honderden mensen de ziekte hadden opgelopen in Italië en 12 van hen daar stierven.

Volgens de Britse tabloid The Sun, niet vrij van de alom bekende Britse sensatiezucht, zou het gaan om een uitgelekt document van het National Security Communications Team, dat – aldus The Sun – als volgt waarschuwt: ,,Het actuele beeld is dat 2 tot 3 procent van de corona-ziektegevallen zal leiden tot een dodelijke afloop. Dit kan betekenen dat maar liefst 500.000 Britten kunnen sterven.” In reactie op het lekken van deze gegevens, haastte het Britse ministerie van Health and Social Care te verklaren dat dit wel ‘erg somber’ is en dat de reële inschattingen van het aantal infecties/overlijdensgevallen volgens haar berekeningen aanzienlijk lager zijn.

Tegelijkertijd lijken veel papieren en digitale nieuwsmedia te hunkeren naar goed nieuws, en wordt gemeld dat 30.000 mensen wereldwijd binnen enkele weken genazen van hun besmetting met het virus dat iedereen momenteel de stuipen op het lijf jaagt. Bovendien blijkt een baby, geboren uit een jonge met het coronavirus geïnfecteerde vrouw uit de stad Chongqing in China, niet besmet. ‘I repeat: not infected’, lijkt een internetjournalist verheugd uit te roepen op het moment dat hij het bericht op zijn website zet. ‘Good news!!!’ De baby werd vier à vijf keer getest op aanwezigheid van het virus.