Arts-microbioloog Alex Friedrich: Nooit begrepen dat wordt volgehouden dat er onvoldoende testmogelijkheden zijn. We hebben hier ín NL geen capaciteitsprobleem.
GRONINGEN – Ziekenhuizen kunnen ‘stroomversnellers’ van de corona-epidemie worden, als ziekenhuispersoneel niet wordt getest. Dat zegt prof. dr. Alex W. Friedrich, arts-microbioloog en hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in De Groene Amsterdammer.
Het universiteitsziekenhuis is daarom het personeel massaal en aanhoudend aan het testen op het virus. ,,Het grootste risico is”, stelt Friedrichs in het opinieweekblad, ,,dat ziekenhuispersoneel besmet raakt en vervolgens patiënten en collega’s gaat besmetten, die dan weer de regio in gaan.”
Noorden losgekoppeld
Nadrukkelijk wendt het UMCG zich daarmee af van het landelijke beleid, dat wordt aangestuurd door het RIVM, om zorgmedewerkers niet (meer) te testen. ,,Wij doen dat wél, wij testen wel, net als een aantal andere ziekenhuizen”, stelt Friedrich in het geruchtmakende artikel. ,,Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen”, geheel volgens wat de Wereldgezondheidsorganisatie nu al wekenlang aan álle landen adviseert. Nederland vindt dat evenwel niet nodig… Groningen nu wel.

Microbioloog prof. dr. Alex Friedrich. Foto Twitter/UMCG
Ziekenhuizen kunnen ‘stroomversnellers’ van de corona-epidemie worden, als ziekenhuispersoneel niet wordt getest.
Friedrich voelde zich recent nog een roepende in de woestijn. Vooral toen hij en vergadering bijwoonde van het Outbreak Management Team (OMT) dat het epidemische crisisbeleid richting geeft. ,,In die ene keer dat ik bij een vergadering van het landelijke Outbreak Management Team was, heb ik nog in de notulen laten opnemen hoe belangrijk het is om besmetting van zorgmedewerkers te voorkomen. Maar dat is blijkbaar niet gelezen.”
Volgens het UMC-Groningen is het aantal medewerkers dat besmet is met het coronavirus sinds zondag (22 maart) toegenomen met twee. Het totaal is nu 53. Er zijn op dit moment ongeveer 1215 medewerkers getest.
Vermoeidheid
Alex Friedrich, ontdekte afgelopen week dat hij zelf geïnfecteerd was met het SARS-coronavirus. Gewoonlijk start hij de dag met 10 kilometer hardlopen, maar hij was plotseling te moe om daaraan te beginnen. Nog diezelfde dag liet hij zich testen, hoewel erg geen directe klachten waren. ,,De meeste mensen zouden dan nog gerust naar hun werk gaan, zorgmedewerkers kunnen zo twintig tot dertig patiënten en collega’s besmetten.” Het gaat nu beter met hem, hoewel de vermoeidheid er nog is.
Ook niet waar is dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen
Het RIVM stelt dat iemand pas besmettelijk is vanaf het moment dat de symptomen zich openbaren, en dan pas thuis moet blijven. ,,Dat is gewoon niet waar”, zegt Friedrich in het interview, nu zelfs wat geagiteerd. ,,Net zoals dat het niet waar is dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen. In de noordelijke provincies hebben we daarom van begin af aan gezegd: we rekenen twee dagen terug vanaf die eerste ziektedag en sporen ook die contacten op. Ten tweede, kinderen zijn besmettelijk ook al worden ze zelf niet ziek.”
De argumenten dat er onvoldoende testcapaciteit is in Nederland zijn incorrect, stelt Alex Friedrich op zij Twitter-account: ,,Zéker is er voldoende testcapaciteit in NL. Ik heb nooit begrepen dat dat steeds wordt volgehouden. We hebben hier geen capaciteitsprobleem. We zijn het land met de meeste artsen-microbioloog per inwoners en duizenden van moleculaire laboratoria in de humane geneeskunde, diergeneeskunde, technische microbiologie en onderzoekslabs. Gewoon testen, testen, testen! Wees snel. En aarzel niet.”
De SP in de Tweede Kamer heeft inmiddels opheldering geëist over de beweringen van Alex Friedrich dat geen sprake zou zijn van een capaciteitsprobleem op het gebied van testen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft, volgens The Post Oline, geërgerd gereageerd op het eigen beleid dat het Groningse universiteitscentrum in dezen voert: ,,Ook het UMCG moet zuinig zijn met de schaarse coronatests”, zegt de minister. ,,Ieder voor zich is niet de manier waarop je een crisis te lijf gaat.”