LAATSTE NIEUWS - Vanaf begin juli kunnen de eerste jongeren, die dat willen, zich laten vaccineren tegen het coronavirus met BioNTech/Pfizer. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag besloten nadat de Gezondheidsraad hier gisteren een positief advies over gaf.

Minister De Jonge: Vaccinatie van kinderen en jongeren draagt bij aan het afremmen van de epidemie

DEN HAAG – De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om alle 12- tot en met 17-jarigen in Nederland – als zij dat willen – te vaccineren tegen corona. De inenting dient hen te beschermen tegen de uit India en haar regio (Pakistan, Bangladesh) afkomstige Delta-variant van het coronavirus. Het advies is in lijn met het pleidooi van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen.

Veel ouders blijken evenwel faliekant tegen het vaccineren van hun kinderen.  De sociale media hebben opnieuw een vloedgolf van verwijten aan het kabinet te verwerken. En de hashtag #BlijfVanOnzeKinderenAf is inmiddels trending. Alle denkbare aantijgingen worden daarbij uit de kast getrokken.

Gezondheidswinst

Het advies van de Gezondheidsraad is om voor deze vaccinatiecampagne het BioNTech/Pfizer-vaccin (merknaam Comirnaty) tegen Covid-19 beschikbaar te stellen. ,,Het kan deze groep tieners en jongeren directe en indirecte gezondheidswinst opleveren”, schrijft de Raad. Daarnaast kan vaccinatie van deze leeftijdscategorie jong-volwassenen ‘bijdragen aan het afremmen van de epidemie’. Het advies is vandaag aangeboden aan de minister van VWS.

De Bussumse huisarts Martin Voerknecht, die al sinds het begin van de coronapandemie grote kritiek heeft op het overheidsbeleid, vindt medestanders op de sociale media. Dinsdag meldde hij in een Tweet: ‘Zelden zag ik grotere onzin dan deze kinderartsen (via hun beroepsvereniging, red.) nu verwoorden. Misdadig, ik kan het niet anders noemen.’ Sommige sociale media hebben zij berichten al verwijderd.

Een moeder schrijft: ‘Mijn 14- jarige kan nog niet eens zelf de keuze maken tussen pannenkoeken of patat’, schrijft een moeder in een reactie op Twitter. ‘Laat staan over een vaccin dat nog in testfase zit.’

Soms ernstig verloop

De Gezondheidsraad meldt over de mogelijke bijwerkingen: ,,Hoewel Covid-19 bij kinderen en adolescenten meestal mild verloopt, kan het ook bij hen problemen geven. In zeldzame gevallen kan het bijvoorbeeld leiden tot ‘MIS C’, een ernstige ontstekingsreactie waarbij opname in het ziekenhuis of op de intensive care nodig is. Ook kunnen kinderen en adolescenten, net als volwassenen, langdurige klachten ontwikkelen (long COVID).”

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) beschrijft MIS C voor alle collega’s in het land als ‘een complicatie, die enkele weken tot enkele maanden na COVID-19 wordt gezien.’ De afkorting ‘MIS C’ staat voor Multisystem Inflammatory Syndrome – Children (MIS-C).

Bijwerkingen

Het ziektebeeld begint vaak met koorts en de klachten nemen toe in ernst in de loop van dagen’. MIS-C kan zich uiten als een beeld dat lijkt op de ziekte van Kawasaki (waarbij ontstekingen in de bloedvaten kunnen ontstaan). Ook behoren hartfalen en/of gastro-intestinale klachten (zoals buikpijn) tot de mogelijke gevolgen. Of een mixbeeld van deze aandoeningen. Ernstig dus, maar relatief sporadisch voorkomend.