Een op de drie Nederlanders is meer op het gewicht gaan letten

DEN HAAG – We eten gezonder, we drinken minder en – ook nogal belangrijk – we letten veel beter op de hygiëne in de keuken en tijdens het bereiden van maaltijden.

De coronacrisis, wellicht nauwelijks voor te stellen, blijkt ook gunstige kanten te hebben. Dat concludeert het Voedingscentrum in Den Haag na een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders naar eventuele veranderingen in hun eetgewoonten tijdens de pandemie waar wij met z’n allen middenin zitten.

Een op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen? Er blijkt meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Afvallen

Een derde van de deelnemers geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5 procent is zelfs actief aan de slag gegaan met afvallen. Dat gegeven zou weleens te maken kunnen hebben met berichten als zouden mensen met obesitas slechtere herstel- of overlevingskansen hebben wanneer zij door het coronavirus worden getroffen. Ook opvallend: 1 op de 5 mensen drinkt nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65 procent minder alcohol te zijn gaan drinken.

Totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).

Betere hygiëne

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70%) en eten (65%). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Tips om gezond te blijven eten tijdens coronamaatregelen

  • Koop vooral gezond eten en drinken en creëer je eigen gezonde omgeving: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten.
  • Zet fruit in zicht en zet snoep, koek en snacks uit het zicht. Je pakt makkelijker van eten dat je ziet.
  • Snack tussendoor dingen als snoeptomaten, stukjes komkommer, snackwortels of ongezouten noten. Of neem bijvoorbeeld magere yoghurt met fruit of een extra volkoren boterham.
  • Houd vast aan je gebruikelijke eetmomenten, ontbijt, lunch en avondeten en maximaal 4 keer iets tussendoor. Bepaal ’s ochtends al welke tussendoortjes je die dag gaat nemen, dan laat je het niet van het moment zelf afhangen.
  • Heb je meer tijd om te koken? Gebruik deze tijd om gezond te experimenteren in de keuken. Die nieuwe gezonde recepten kun je dan blijven maken, ook ná de coronamaatregelen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de recepten van het Voedingscentrum via