Spaanse universiteit: 'Bewijs nog niet geleverd, maar opmerkelijk is 't wel...'

MURCIA/DEN HAAG – Jongemannen die zich hoegenaamd niet ‘bezondigen’ aan het verslinden van junkfood, maar zich houden aan een overwegend hart-gezond dieet van groenten, fruit en magere zuivel hebben mogelijk sperma van betere kwaliteit dan hun maaltijd-‘slordige’ leeftijdgenoten.

Die suggestie wordt gewekt door de uitkomsten van een kleine Spaanse studie, uitgevoerd door onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Murcia.

Ruim 200 mannelijke studenten van deze universiteit, in de leeftijd van 18 tot 23 jaar, deden aan het onderzoek mee.

De jongemannen die qua eetpatroon dicht in de buurt zaten van het zogenoemde Dash-dieet, bleken tot 65 procent meer zaadcellen te produceren dan hun mede-studenten, die frequent aan de patat met hamburgers en flink wat alcohol zaten.

Het Dash-dieet is een afgewogen voedingspatroon met veel groente en fruit, volkoren producten, peulvruchten, magere zuivel, vis, kip, noten, plantaardige olie, weinig verzadigde vetten, weinig suiker en weinig zout.

De American Heart Association beveelt dit dieet aan als manier om de bloeddruk te verlagen. Bovendien zou het zogenoemde ‘mediterrane’ dieet hart- en vaatziekten kunnen tegengaan, dan wel de ernst ervan verminderen.

Ook de Nederlandse Hartstichting adviseert alle leeftijden het Dash-dieet te volgen, met daarbij het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken. ,,Het Dash-dieet is effectief bij zowel een hoge als licht verhoogde bloeddruk. De bloeddruk wordt het meest verlaagd als het Dash-dieet wordt gecombineerd met een voeding met weinig zout. En het goede nieuws is: je valt er vaak ook nog van af!”

Het Dash-dieet sluit nauw aan bij de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.

Onderzoekster Ana Cutillas-Tolin van de Universiteit van Murcia reikte aan de 209 studenten vragenlijsten uit, waarin de deelnemers konden aankruisen welke voedingsproducten ze toch zich genomen hadden. Dit deel van de studie strekte zich uit over enkele weken. Daaruit kon worden afgeleid welke voedingsmiddelen tot de twee gezonde diëten behoorden, en welke als junkfood kon worden weggezet. Ook vond er een zaadcel-telling in het laboratorium plaats.

Toch behoeft deze studie een duidelijke kanttekening. Bewijzen voor een directe samenhang tussen betere zaadcellen en gezondere voeding zijn namelijk nog niet geleverd, geeft de Spaanse universiteit toe. Maar opmerkelijk is het wel. De betrokken onderzoekers willen dieper de materie induiken.

En dan nog dit…

Het advies van de Hartstichting is om maximaal 6 gram zout per dag te eten. We krijgen nu zo’n 8,5 gram zout binnen.
Als iedereen in Nederland 3 gram minder zout per dag zou eten, zijn er elk jaar 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- of vaatziekten te voorkomen (Bron: RIVM/Hartstichting).