KNMG: Negentig procent van de artsen in Nederland vindt dat er maatregelen tegen de verkoop van consumentenvuurwerk nodig zijn.

UTRECHT – De roep om een algemeen regionaal verbod op vuurwerk neemt amper 24 uur na de viering van Oud en Nieuw opnieuw fors toe. Aanleiding vormt de reeks zeer ernstige letsels die ook dit jaar is ontstaan na een vuurwerkstilte in Nederland van twee jaar door de coronapandemie.

Volgens de laatste cijfers werden in het Oogziekenhuis in Rotterdam tot nu toe 25 slachtoffers behandeld, van wie het jongste 7 jaar is. In één geval moest een oog worden verwijderd. Maar ook uit andere daar behandelde ogen verdween geheel of gedeeltelijk het zicht.

Stomp

Ronduit schokkend is het korte verslag dat een plastisch chirurg van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht doet op LinkedIn. Deze arts, Emma Paes, schrijft hoe zij en haar collega’s worden geconfronteerd met een 11-jarig jongetje dat zowel zijn “volledig ontplofte” hand kwijt is, als een oog. “We hebben alle mogelijke opties bekeken om iets te kunnen herstellen, maar er blijkt niets anders mogelijk dan de hand met al zijn vingers te amputeren. Hij houdt een stomp tot zijn pols over. Zijn rechteroog moet door uitgebreid letsel door de oogarts verwijderd worden.”

Het kind werd op Oudjaarsavond om 23.00 uur binnen gebracht op de spoedeisen hulp. “Het is klokslag 00.00 uur”, meldt de arts. “Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie. Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?” Na de ingreep die het verdere leven van de opgroeiende tiener zal bepalen, gaat Emma Paes op huis aan. “Ik loop terug naar de parkeergarage, het is nog donker maar in de verte licht de hemel op en hoor ik harde knallen. Het lijkt wel oorlog… Kan iemand me kan uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?”

Tekst leest door onder foto

Chirurg Emma Paes (Wilhelmina Kinderziekenhuis (Foto: WKZ)

Tegen verkoop

Maar liefst 90 procent van de artsen in Nederland vindt dat er maatregelen genomen moeten worden tegen de verkoop en het gebruik van consumentenvuurwerk. Dat meldt de artsenfederatie KNMG na een onderzoek waarvan de resultaten in de laatste dagen van 2022 bekend werden gemaakt. Bijna driekwart van de 800 gepeilde medici pleit voor een algeheel vuurwerkverbod.  De overheid staat volgens hen aan de lat om dit verbod op te leggen.

De belangrijkste reden voor een verbod op consumentenvuurwerk is, volgens de ondervraagde artsen, dat het teveel letsel veroorzaakt (59%). Ook milieuoverlast (22%) en er stress bij mens en dier, algehele overlast en afval (9%) worden als redenen genoemd om een verbod op verkoop en gebruik van consumentenvuurwerk op te leggen. De artsen geven aan dat vuurwerk beter door professionele partijen afgestoken kan worden.

Discussie

En onmiddellijk roeren tegenstanders van zo’n algeheel vuurwerkverbod zich op sociale media. Zoals iemand die op LinkedIn schrijft, reagerend op de melding van de Utrechtse chirurg: “360 slachtoffers per dag in het verkeer. Dat haalt vuurwerk nog niet eens in een jaar. Meer dan de helft plezierritjes, alcohol, vermoeidheid of gewoon te hard rijden. Kan je de olifant nog wel zien achter de luis?” Waarna een chirurg-oncoloog aldus reageert: “Apart om een andere oorzaak van gewonden als vergoelijking te gebruiken om slachtoffers van vuurwerk dan maar met een makkelijke maatregel te kunnen voorkomen. Elk slachtoffer wat we kunnen voorkomen is de moeite waard. En ja betere handhaving in verkeer zou daar ook aan kunnen bijdragen.”