ROTTERDAM – De kleur van ons haar, onze ogen, maar ook de aanleg om slank te blijven of juist corpulent te worden. En, niet te vergeten de gevoeligheid voor bepaalde verslavingen, (chronische) ziekten of aandoeningen is grotendeels erfelijk bepaald. We zijn soms in veel opzichten het vervolg op onze ouders en (verre) voorouders.

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben nu – samen met internationale collega’s – genen ontdekt die mede van invloed zijn op  hoe uw oren en wenkbrauwen eruit zien.

Misdaadzaken

Die kennis kan in de toekomst bijvoorbeeld ook van pas komen bij een speurtocht naar een onbekende dader in vastgelopen misdaadzaken, stelt het Erasmus MC. Uit een grote studie onder bijna tienduizend mensen van Europese afkomst kwamen drie nieuwe genen naar boven die de dikte van de wenkbrauwen bepalen.

De wetenschappers herontdekten ook enkele genen waarvan al bekend was dat ze samenhangen met wenkbrauwvorm bij mensen van Latijns-Amerikaanse en Chinese afkomst.

‘Hetzelfde uiterlijk heeft bij mensen van verschillende afkomst dus deels dezelfde en deels een verschillende genetische basis’, aldus prof. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Genetische Identificatie van het Erasmus MC. Hij leidde de studie die door het International Visible Trait Genetics Consortium is uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

16 genen

In de tweede studie laten Kayser en collega’s zien dat 16 genen samenhangen met hoe de oren uitzien. Van die 16 genen waren er 8 nog onontdekt. De wetenschappers analyseerden foto’s van de oren van bijna 15.000 mensen uit Europa, Azië en Latijns-Amerika met kunstmatige intelligentie. Ze stelden 136 kenmerken vast die beschrijven hoe een oor eruit ziet. Met deze kenmerken en de door Kayser en zijn team ontwikkelde statistisch-genetische analysetechniek C-GWAS kwamen de genen bovendrijven die de vorm van de oren bepalen. De studie is gepubliceerd in PLOS Genetics.

DNA-databank

Uiteindelijk gaat deze genetische kennis zijn weg vinden naar de forensische opsporing, voorspelt Kayser in het artikel van Amazing Erasmus. Uiterlijke kenmerken voorspellen op basis van DNA kan de politie helpen onbekende daders te vinden in zaken waar DNA is, maar geen match met de forensische DNA-databank. ‘Dankzij ons eerdere werk lukt het al om oogkleur, huidskleur en haarkleur te voorspellen uit een forensisch DNA-spoor. Onlangs hebben we een combinatie DNA-test ontwikkeld voor zeven uiterlijke kenmerken: oogkleur, huidskleur, haarkleur, wenkbrauwkleur, sproeten, haarvorm en mannelijke haaruitval’, zegt Kayser. Hij deed dat in het door hem gecoördineerde VISAGE Consortium.