Britse artsen waarschuwen voor langdurig antibioticagebruik

LONDEN –  Veel mensen verwarren de ziekte van Lyme met het chronisch vermoeidheidssyndroom, CVS. Dat zeggen althans infectieziektenexperts van de Britse Health Service (NHS), het nationaal gezondheidsnetwerk van Groot-Brittannië.

,,De patiënten geloven oprecht dat zij door een teek gebeten zijn en denken te kampen met een langdurige vorm van Lyme, maar dat is het dus niet: het blijkt chronische vermoeidheid die hen parten speelt.”

Sarah Logan van het Hospital for Tropical Diseases in Londen zegt dat zij zeker twee mensen per week in haar kliniek ziet die voor zichzelf hebben vastgesteld aan Lyme te lijden, ,,maar dat waarschijnlijk niet hebben”, aldus Logan tegenover Britse nieuwsmedia zoals BBC, The Telegraph en het wetenschapstijdschrift New Scientist.

De eveneens Engelse microbioloog dr. Matt Dryden van Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust stelt dat er een grote ‘overlap’ bestaat tussen symptomen die gewoonlijk worden toegeschreven aan chronische Lyme en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) – ,,Zoals vermoeidheid, pijn en geheugenproblemen.”

De artsen van the National Health Service waarschuwen dat mensen, die volgens hen ten onrechte geloven dat ze de ziekte van Lyme hebben, hun gezondheid in gevaar brengen door langdurige kuren met antibiotica te nemen, ,,hetgeen weer kan leiden tot andere infecties zoals sepsis”.

Voorzitter Fred Verdult van de Nederlandse Lymevereniging zei zojuist tegenover meerovermedisch.nl dat ook deze artsen volledig voorbij gaan aan het feit dat beschikbare Lyme-tests nog allesbehalve zorgvuldig zijn. ,,De betrouwbaarheid daarvan is vrij gering. Een kwart van de Lyme-diagnoses wordt dan ook gemist.”

Verdult is zelf Lyme-patiënt, heeft de ziekte nu al ruim zeven jaar. ,,Maar de twee laboratoriumtests die wereldwijd al tientallen jaren worden gebruikt, en maar erg niet verbeteren, wijzen niet uit dat ik Lyme heb. Wel kreeg ik deze onomstotelijke diagnose, toen ik mezelf in de Verenigde Staten had laten testen op Lyme bij een laboratorium dat is gespecialiseerd in tekenbeetziekten. Bovendien had ik daartoe een arts gevonden met een bredere blik, welke verder reikte dan die twee tests.”

Overigens is Verdult het evenmin eens met de bewering van de Britse infectieziekten-deskundigen dat er een sterke overeenkomst zit tussen de klachten bij Lyme en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Fred Verdult: ,,Zelfs een geringe inspanning als het nemen van een douche kan voor een CVS-patiënt gelijk staan aan het lopen van een marathon, waarvan hij of zij vaak dagen moet bijkomen. Dát soort extreme klachten hoor ik niet bij Lyme terug.”

Uit gegevens van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, blijkt dat elk jaar ruim een miljoen mensen in Nederland door een teek wordt gebeten. Ongeveer twee per honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet – dat zijn circa 27.000 mensen per jaar. Jaarlijks komen er duizend tot 2500 mensen bij die langdurig klachten houden. Daarmee groeit elk jaar het stuwmeer van mensen met Lymeklachten. Maar hoeveel dat er op dit moment zijn in Nederland, weet niemand.