AMSTERDAM – Goed nieuws voor vrouwen die tussen 1983 en 2000 een reageerbuisbevruchting (ivf) hebben ondergaan: zij hebben géén verhoogde kans op eierstokkanker, niet meer dan andere vrouwen. Ook niet op de lange termijn, na meer dan 20 jaar.

Dat blijkt uit een langlopende studie van epidemioloog Mandy Spaan van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam onder meer dan 40.000 vrouwen. Wel blijkt dat het risico op zogenaamde ‘borderline tumoren’ van de eierstok licht verhoogd is bij vrouwen die een ivf-behandeling ondergingen.

Borderlinetumoren

Borderline tumoren ontlenen hun naam aan het gegeven dat ze in hun gedrag het midden houden tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Maar of dit een gevolg is van de ivf- of in vitro fertilisatie is onduidelijk. Ook zijn er aanwijzingen dat vrouwen die ivf of reageerbuisbevruchting hebben ondergaan, een licht verhoogd risico hebben op darmkanker, vergeleken met vrouwen bij wie geen ivf is toegepast.

Dr Mandy Spaan promoveerde dezer dagen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek, dat 18 november werd gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

Kinderloosheid

In een publicatie van het Antoni van Leeuwenhoek zegt Spaan: ,,Ook na drie of meer IVF-behandelingen en op de lange termijn (20 jaar) was het risico op eierstokkanker niet verhoogd. Vergeleken met vrouwen uit de algemene Nederlandse bevolking hadden vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen een twee keer zo hoog risico op eierstokkanker, maar dit bleek voornamelijk veroorzaakt te worden doordat vrouwen die IVF ondergingen vaker kinderloos bleven. Kinderloosheid is een bekende risicofactor voor eierstokkanker.”

Volgens het AVL werd het onderzoek naar het risico op eierstokkanker werd uitgevoerd vanuit het idee dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij ivf-behandelingen mogelijk een hogere kans op eierstokkanker geeft. Ook zou het aanprikken van de eierstokken om eicellen tijdens een ivf-behandeling te verkrijgen een hoger risico met zich mee kunnen brengen.