UPDATE - Bij het RIVM zijn in de voorbije 24 uur (sinds gisteren 10:00 uur) 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan gisteren. Daarmee lijkt het aantal nieuwe coronagevallen zich iets te stabiliseren. Van de meeste mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, is onduidelijk waar ze het hebben opgelopen. De mensen van wie dat wel bekend is, zijn vooral thuis besmet geraakt, door toedoen van huisgenoten, zo meldt Trouw. Horeca en sportverenigingen zijn nauwelijks nog een 'setting van besmetting' in de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Premier Rutte tijdens persmoment: Een volledige lockdown is echt een schrikbeeld.

DEN HAAG – De huidige coronamaatregelen blijven zeker tot in december van kracht, en worden misschien zelfs wel ‘over de jaarwisseling’ heen getild.

Dat zei corona-minister Hugo De Jonge, in een bijzin, zojuist tijdens een ‘kort persmoment’ vanuit de hal van het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag, dat hij en premier Rutte samen hielden, in plaats van de reguliere (tweewekelijkse) corona-persconferentie. ,,Wat we zéker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. De verwachting nu is dat het in ieder geval nog tot in december zal duren. En tot die tijd is het zaak om ons aan de maatregelen te houden. Het is echt de snelste manier om van die maatregelen af te komen. Het is een kwestie van volhouden, ook al zijn we het soms zat. Want we doen dit met een goede reden.”

Evenwichtsbalk

De beide bewindslieden verklaarden dat het op dit moment, alles overziend, ‘nog te vroeg’ is om extra maatregelen te nemen. Premier Rutte zei het zo: ,,We staan nu op een kruispunt: we weten het nog niet precies. Het is nu net te vroeg om al conclusies te trekken over het effect van de gedeeltelijke lockdown. En dus te vroeg om nu al harder op de rem te trappen. We willen het virus natuurlijk zo hard mogelijk raken als nodig is. Maar tegelijkertijd willen we de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat blijft de evenwichtsbalk waarop we met elkaar staan.”

Ook zei hij: ,,Als je er nuchter naar kijkt dan zie je dat de week- op weekgroei in het aantal besmettingen afvlakt. Maar de cijfers blíjven te hoog en moeten naar beneden. Dat is de situatie.” Rutte zei te verwachten dat in de loop van deze week meer duidelijk zal ontstaan over het effect van de extra maatregelen die vandaag precies twee weken geleden werden afgekondigd en die op woensdag 14 oktober van kracht werden.

Mentaal

De twee bewindslieden meldden opnieuw dat de besmettingscijfers ‘veel te hoog’ zijn, maar dat er sprake is van een lichte afvlakking. Afhangend van deze ontwikkelingen gaat het kabinet er van uit dat volgende week dinsdag een persconferentie wordt gegeven. ,,Tenzij de cijfers zo de hoogte inschieten, dat we eerder moeten ingrijpen.”

Rutte: ,,En ik zeg het nog maar een keer: álle scenario’s liggen op tafel en worden nu doorgerekend – tot en met een volledige lockdown. Daarbij kijken we niet alleen naar de zorg, maar ook naar de economie, en naar de vraag wat we als samenleving en als mensen ook mentaal kunnen dragen. En dan is een volledige lockdown natuurlijk echt wel een schrikbeeld. Dat zou betekenen dat iedereen thuisblijft die ‘niet onmisbaar’ is – bijvoorbeeld in de verpleeghuizen of bij de politie – en dat je alleen nog af en toe naar buiten kunt om boodschappen te doen. Vandaar ook dat we tegen iedereen blíjven zeggen: hou je aan de regels, zoek de grenzen niet op. En laten we er samen voor zorgen dat ons land niet nog verder op slot hoeft te gaan.”

Zorgminister Hugo de Jonge tijdens het korte corona-persmoment. Beeld: RVD