Aantal tekenbeten in Nederland in 10 jaar tijd met 30 procent toegenomen tot anderhalf miljoen.

SAINT-HERBLAIN (Frankrijk) – Een Frans biotech-bedrijf zegt vrij zeker binnen vijf jaar, in 2025, een vaccin tegen de ziekte van Lyme gereed te hebben. Naar een entstof tegen de tekenbeetziekte wordt al jaren reikhalzend uitgezien.

Alleen al in Nederland worden elk jaar ruim anderhalf miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 personen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er duizend tot 2.500 mensen die langdurig klachten houden. Die chronische klachten, die dikwijls ernstig invaliderend zijn, kunnen huidafwijkingen omvatten, maar ook gewrichtsontstekingen of neurologische klachten.

OspA-eiwit

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Het Franse proefvaccin richt zich op het blokkeren van een eiwit (proteïne) dat wordt meegenomen door deze bacterie die via een besmette teek in de bloedbaan komt. De entstof richt zich op het vernietigen van het OspA-eiwit, een afkorting van Outer surface protein A. Het biotechbedrijf Valneva, gevestigd in Saint-Herblain (nabij Nantes), met ook vestigingen in de VS en Groot-Brittannië, noemt het middel in het huidige stadium van zijn ontwikkeling ‘effectief en veilig’. Dat bleek althans zo te zijn in de fase-II studie onder een kleine zeshonderd proefpersonen in Europa en de Verenigde Staten.

Kinderen

Maar veel meer dan dat is er nu nog niet bekend over het middel. Wel zegt de ceo van het bedrijf, Thomas Lingelbach, in de New Scientist (een internationaal  tijdschrift voor wetenschap en technologie), dat de volgende stap in de ontwikkeling grootschaliger tests zijn bij omvangrijke groepen kinderen en gezonde volwassenen. Volgens Lingelbach hebben kinderen dringend een vaccin nodig hebben ‘omdat ze veel meer risico lopen dan volwassenen om getroffen te worden door de ziekte van Lyme’. Bovendien wijst onderzoek volgens hem uit dat kinderen vaak niet doorhebben dat ze door een teek zijn gebeten. Dat belemmert een snelle behandeling.

De Lymevereniging zegt ‘kritisch geïnteresseerd’ de ontwikkelingen rond dit vaccin te volgen. ,,Er zijn momenteel meer vaccins tegen de ziekte van Lyme in de maak”, zegt een woordvoerster. ,,Wij zijn benieuwd welke van deze entstoffen ervoor gaat zorgen dat de ziekte wordt voorkomen.”

Stanford

Onderzoekers van de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten meldden dit voorjaar dat zij mogelijk een middel binnen handbereik hebben dat de Lyme-veroorzakende bacterie Borrelia burgdorferii doodt. De werkzaamheid van dit antibioticum, azlocilline, toegediend zowel in het laboratorium als bij muizen, zou zich uitstrekken over enige weken, mogelijk maanden. Dat betekent dat dit middel over een langere termijn in staat zou zijn om de bacterie in het menselijk lichaam te doden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit hebben onlangs berekend dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd in Nederland met ongeveer 30 procent is toegenomen naar zo’n anderhalf miljoen.

Zwaar uitvergroot krijgen de spinachtige beestjes, die teken zijn, een science fiction uiterlijk. Foto: PIXABAY