SAN DIEGO (VS) – Het farmaceutische concern Johnson & Johnson heeft, volgens een Amerikaanse opperrechter, jarenlang consumenten misleid over de risico’s van bekkenbodemmatjes en incontinentieprothesen. Deze doelbewuste oneerlijkheid, volop ingezet in marketingstrategieën van het bedrijf, heeft volgens het Gerechtshof van San Diego tot omvangrijke gezondheidsschade geleid bij vele honderden, mogelijk zelfs duizenden vrouwen in de Verenigde Staten.
Het bedrijf is daarom nu veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 344 miljoen dollar (ruim 310 miljoen). Het schadegeld is bestemd voor vrouwen in Californië, van wie een groot aantal nog altijd ernstig lijdt of heeft geleden onder complicaties van dit product. De kunststof implantaten tegen verzakkingen van de bekkenbodem en ernstige stressincontinentie-klachten worden operatief ingebracht.
Winst boven gezondheid
Volgens rechter Eddie C. Sturgeon van het Gerechtshof in San Diego heeft Johnson & Johnson wetten aan haar laars gelapt die juist zijn gemaakt om consumenten tegen dergelijke bewuste kwaadaardigheid te beschermen. De producten die J & J leverde waren volgens hem van inferieure kwaliteit. De rechter stelde in zijn 88 pagina’s tellende uitspraak dat het bedrijf wíst dat zijn producten tot seksueel functieverlies, permanente pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, chronische pijn en permanente urineproblemen zouden leiden, maar maakte er desondanks uitgebreid reclame voor. Ook volgens procureur-generaal Xavier Becerra kende Johnson & Johnson de risico’s van de betreffende (mesh)producten, ,,maar ging winst boven de gezondheid van miljoenen vrouwen.”
Rechter Sturgeon merkte voorts op dat de complicaties soms zo ernstig waren dat verwijdering van de mesh nodig bleek. ,,Maar in tegenstelling tot andere implantaten blijkt verwijdering moeilijk en schadelijk, en zijn daartoe soms meerdere operaties nodig.” Nog steeds moeten gedupeerde vrouwen hersteloperaties ondergaan, als dat al mogelijk is. De regionale krant The Times of San Diego meldde dat Johnson & Johnson ervan op de hoogte was en is dat de ergste complicaties door mesh zelfs onomkeerbaar kunnen zijn. Het bedrijf verkocht alleen al in de Verenigde Staten bijna 350.000 van deze synthetische gaasproducten, in Californië 30.000, wereldwijd twee miljoen.
Rechter Sturgeon: J & J wíst dat de ‘matjes’ tot seksueel functieverlies, permanente pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, chronische pijn en permanente urineproblemen zouden leiden.
19 doden
Het afgelopen jaar won een groep van zo’n 700 Australische vrouwen eveneens een procedure tegen Johnson & Johnson, in eenzelfde schadezaak over de bekkenbodemmatjes. Het bedrijf heeft nu onmiddellijk aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak in Californië, de eerste Amerikaanse staat die het schandaal voor de rechter bracht.
In Nederland zijn in de voorbije jaren zeker negentien personen, meest vrouwen, overleden aan de directe of indirecte gevolgen van het dragen van inwendige prothesen van kunststof, zoals bekkenbodemmatjes en liesbreukbandjes (die ook bij mannen worden geplaatst). Een veelvoud van dit aantal kampt nog altijd met vaak ernstige complicaties waartoe deze kunststof prothesen van polypropyleen hebben geleid. In enkele gevallen verkozen de dragers zelf een einde te maken aan hun leven, omdat de pijn door het ‘matje’ of het bandje ondraaglijk was geworden.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de veiligheid van borstimplantaten, bekkenbodemmatjes, hartkleppen en kunstheupen aan een grondig onderzoek onderwerpt. De Raad heeft zich over dat Kamerverzoek nog altijd niet uitgesproken.